Svet

Panamski prekop je spremenil svet

STA/G.G.
16. 8. 2014, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Panama je v petek slovesno proslavila 100. obletnico znamenitega prekopa, ki so ga odprli 15. avgusta 1914 in z njim povezali Atlantik ter Tihi ocean. Panama skuša prekop razširiti, da ostane konkurenčen tudi v 21. stoletju, saj trenutno večjih ladij ne more spraviti skozi.

Reuters
Panamski prekop so leta 1880 začeli graditi Francozi, vendar so po nekaj letih ubadanja s tropskimi boleznimi in visokimi stroški odnehali. Leta 1904 so na sceno stopile ZDA in projekt je bil dokončan v desetih letih. Velik pobudnik prekopa je bil predsednik ZDA Theodore Roosevelt in prva ladja, ki je leta 1914 preplula 80 kilometrov iz Atlantika v Tihi ocean, je bila ameriška ladja Ancon.

V petek je čast za 100-letnico prekopa doživela grško ladjo Galini. Osrednja proslava je potekala na zapornici pri mestu Miraflores na atlantski strani prekopa, kjer so potekali govori, kulturne prireditve in pokušina velike torte v obliki zapornic.

ZDA so najprej z mornarico podprle odcepitev Paname od Kolumbije, nato pa z novo državo sklenile dolgoletno pogodbo o nadzoru nad 16 kilometrov širokim območjem Panamskega prekopa.

Demokratski predsednik Jimmy Carter je leta 1977 s svojim panamskim kolegom Omarjem Torrijosom sklenil pogodbo o vrnitvi prekopa pod nadzor Paname v letu 1999 in demokrat Bill Clinton je pogodbo uresničil.

Tako Carter kot Clinton sta bila hudo kritizirana od republikancev, nekateri so ju celo dolžili izdajstva. Vendar pa bi bila kršitev dogovora veliko hujša za odnose ZDA z državami latinske Amerike, ki so že tako ali tako zamerile, da se ZDA obnašajo kot kolonialna sila.

Panama je s prekopom dobila pomembno gospodarsko zmogljivost, saj ji na leto navrže okrog milijardo dolarjev, kar zaleže za deset odstotkov vseh prihodkov vlade na leto. Prekop zagotavlja tudi 10.000 delovnih mest in Panama danes doživlja hitro gospodarsko rast.

Prekop je ladjam prihranil dolgo in nevarno pot med obema oceanoma mimo Ognjene zemlje na jugu ameriške celine, vendar pa danes že potrebuje večje zmogljivosti. Nekaj prometa mu krade Sueški prekop, ki je večji in bo kmalu še večji, saj je Egipt začel z gradnjo novega vzporednega prekopa.

Panama se sooča s konkurenco celo v soseščini, saj želi Nikaragva s Kitajskim denarjem zgraditi svoj prekop. Panama že gradi tretji niz zapornic na prekopu s trikratno kapaciteto. Projekt je vreden 5,3 milijarde dolarjev, sooča pa se z zamudami in prekoračitvami stroškov. Dokončan bi moral biti ravno za 100. obletnico, vendar pa bo morda šele leta 2016.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov