Slovenija

Virant zapustil sejo vlade

U.K.
31. 7. 2014, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vladna ekipa na seji razpravlja o predlogu kandidata ali liste kandidatov za evropskega komisarja. Možno je, da bo na listi več imen.

Mediaspeed

Vlada bi v Bruselj poslala predlog treh kandidatov za evropskega komisarja. Na listi so odhajajoča premierka Alenka Bratušek, prvak DeSUS Karl Erjavec in evropska poslanka SD Tanja Fajon, je novinarjem pojasnil minister za notranje zadeve v odhodu Gregor Virant, ki je sejo vlade predčasno zapustil.

Virant je dejal, da bi želel svojo politično pot končati častno in "pri tej kadrovski kuhinji in tej farsi ne bo sodeloval". Zato je sejo vlade zapustil. Pojasnil je, da je predlagan paket treh kandidatov in je očitno nek dogovor med PS in SD, da to sprejmejo.

Do odločanja o kandidatih sicer še ni prišlo.

Morda bosta na seznamu odhajajoča premierka Alenka Bratušek in evroposlanka Tanja Fajon, lahko pa, da bodo odločanje tudi prestavili. Med ministri so tudi ostra mnenja. Gregor Virant pravi, da vse skupaj meji na zlorabo oblasti.

Ministrov stranke DeSUS, tudi predsednika stranke Karla Erjavca, ki se je omenjal med kandidati za evropskega komisarja, na seji ni.

Minister za notranje zadeve v odhodu Gregor Virant meni, da bi bila sramota za vlado in državo, če bi premierka samo sebe predlagala za komisarko in bila tudi izbrana. Sramota je po njegovem mnenju tudi to, da se nismo sposobni dogovoriti za enega kandidata ali kandidatko in da se ignorira volja stranke SMC, ki je zmagala na volitvah v DZ. SMC predlaga dosedanjega komisarja Janeza Potočnika, ki pa soglasja ne želi dati, če bi bil le eden od predlaganih kandidatov.
Virant tako ne bo podprl liste kandidatov za komisarja.
Virant tudi ne želi špekulirati, ali je premierka vse skupaj načrtovala že dlje časa, je pa po njegovem mnenju cela zgodba zelo neprijetna, neokusna, gre za konflikt interesov, "sosledje ravnanj, ki že meji na zlorabo oblasti".
Minister za izobraževanje Jernej Pikalo ne razume, zakaj se s predlogom tako mudi, glede na to, da Evropski svet ni sprejel nobenega datuma, do katerega bi bilo treba poslati predloge za komisarja. Slovenija ima po njegovem mnenju vsaj še do 15. avgusta čas, da zadevo še bolj preuči in predlaga enega ter kompetentnega kandidata ali kandidatko. Tako se bo zavzel za preložitev odločanja o tem, če bodo potekali pogovori in bi lahko prišli do enega kandidata.
Predsednik SD Dejan Židan pričakuje, da bo premierka na seji vlade pojasnila, kaj se je dogajalo v zadnjih dveh dneh, ali je morda že prišlo do kompromisnega predloga za komisarja. Tanja Fajon, ki jo predlaga SD, po Židanovih besedah uživa podporo v Evropskem parlamentu in če bo predlagana, ima realne možnosti za to, da bo izbrana za komisarko.
Po Židanovih besedah bi bilo najlaže, če bi danes imeli usklajen predlog na mizi. Če enega predloga ni, imajo možnost, da ne odločajo danes. Druga možnost pa je, da pošljejo v Bruselj več kandidatov, kar pa je po Židanovem mnenju manj slaba odločitev kot prva.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov