Slovenija

Kakšno igro igra Miro Cerar

Črt Kaker, Petra Rupnik
30. 7. 2014, 07.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včerajšnji dan je bil na slovenskem političnem parketu namenjen koalicijskim usklajevanjem med Cerarjevo stranko SMC in drugimi parlamentarnimi strankami, ki so bile povabljene k pogovorom za sestavo nove koalcije.

Že zgodaj dopoldne je Združena levica (ZL) v javnost posredovala osnutek koalicijske pogodbe, ki jo je stranka SMC poslala potencialnim partnerjem.

Koalicijska pogodba

Dokument, ki bo v naslednjih dneh predmet nadaljnjih usklajevanj, izpostavlja pet temeljnih vizij, ki so pravna država, predvidljivo in enostavno poslovno okolje, okolje za razvoj profesionalnih potencialov javnih uslužbencev in kakovost njihovih storitev, odprt dialog s civilno družbo ter ustvarjalno družbo, ki bo zdrava, inovativna, kompetentna in socialna ter bo omogočila kvaliteto življenja vsem ljudem. V dokumentu je med drugim zapisano, da bo zavzemanje za teh pet temeljnih vizij omogočilo vrnitev Slovenije na zemljevid naprednih demokracij.

SMC se obenem zavzema za nadzorovano privatizacijo državnih monopolov, z izjemo infrastrukturnih, in zdravstveno reformo, ki je usmerjena v ukinjanje dodatnega zavarovanja in razbitje klientelističnih povezav v sektorju. Dokument govori še o optimizaciji dela javnega sektorja in javne uprave, dvigu učinkovitosti države pri pobiranju davkov prek davčnih blagajn, davčne izterjave in plačevanja prispevkov. Govori tudi o učinkovitosti in neodvisnosti sodne veje oblasti. Nekaj sprememb se obeta tudi pri seznamu ministrstev, med drugim naj bi področje prostora znova pripojili k okolju, kmetijstvo in infrastruktura pa bi delovala kot samostojna resorja, javna uprava se seli nazaj pod pravosodje.

ZL v »socialistično« opozicijo

Tako so se včeraj v Cerarjevi pisarni v središču Ljubljane zvrstili pogajalci strank SD, Desus, ZL, NSi in ZaAb. Že zgodaj dopoldne se je zgodilo, kar smo pred dnevi že napovedali. Združena levica je namreč po sestanku s Mirom Cerarjem javno naznanila, da odhaja v opozicijo. Po besedah poslanca ZL Luke Mesca so se za odhod v opozicijo odločili zlasti zaradi povsem različnih pogledov na gospodarsko politiko, v osnutku koalicijske pogodbe pa pogrešajo tudi celosten koncept razvoja slovenske družbe. Potencialna vlada Mira Cerarja namreč zagovarja privatizacijo, ZL pa je proti njej. Mesec je pojasnil, da so se v SMC izrekli o tem, da »bodo privatizirali vse razen infrastrukture«. Obenem pa osnutek sploh ne omenja dolžniškega vprašanja kot enega najbolj perečih vprašanj za naslednji mandat. SMC glede tega vprašanja ni ponudila nobenih odgovorov, prav tako ne nastavkov zanje, je povedal Mesec.

Desus pripravljen sodelovati

Po drugi strani pa je Desus že dal vedeti, da je v vladi pripravljen sodelovati. Predsednik Desusa Karl Erjavec je po pogovorih s predstavniki SMC ocenil, da Desus sodeluje v »okvirni koaliciji«, Erjavec pa bo predvidoma kandidat za predsednika državnega zbora. Prav tako naj bi Desus prevzel urad za starejše in invalide, ki naj bi na njihovo pobudo začel delovati z prihodnjim mandatom. Kot je pojasnil Erjavec, bi takšen urad pripravljal programe za črpanje evropskih sredstev za to področje. Erjavca se sicer že dlje časa omenja tudi kot kandidata za evropskega komisarja. Včeraj je tudi potrdil, da je »kandidat za to funkcijo, zlasti ko gre za področje širitve«. Pojasnil je, da je v minulih mesecih tudi iz Bruslja prejel namige v tej smeri, a po njegovih besedah to ne pomeni, da je s tem podan že konkreten predlog. Po nekaterih informacijah bi si marsikdo želel, da bi Erjavec odšel za komisarja v Bruselj, saj bi tako lahko prevzel velik delež potencialnih volivcev. Obenem bi lahko to pomenilo konec stranke Desus, poudarjajo posamezni poznavalci slovenske politične scene.

Stranka NSi notranje razklana  

Čeprav so se Cerarjevi z osnutkom koalicijske pogodbe želeli približati NSi (nobenih novih davkov in delna socialna kapica) in SD (ohranitev socialne države in javnega sektorja ter nadzorovana privatizacija), jim vsaj za zdaj to ni uspelo. Krščanski demokrati pod vodstvom Ljudmile Novak so se namreč oddaljili od sodelovanja v koaliciji. Matej Tonin je dejal, da je osnutek za NSi nesprejemljiv. »Koalicijska pogodba v taki obliki je za nas nesprejemljiva. Ne vsebuje nič bistvenega, kar smo zahtevali,« je izjavil včeraj dopoldne. Veliko bolj spravljivega tona je bila predsednica stranke Ljudmila Novak, ki je v preteklih dneh večkrat poudarila, da bo zanje ključno, ali bo Cerar upošteval njihove ekonomsko-gospodarske predloge, ki so bili zapisani v predvolilnem programu. Poleg tega naj bi si stranka v morebitni novi vladi želela gospodarski resor oziroma vsaj eno državotvorno ministrstvo (Tonin naj ne bi skrival želja po obrambnem ministrstvu). Razlika v stališčih med dvema glavnima akterjema stranke kaže na razkol v stranki, saj si del članov tokrat želi biti vladna stranka, in ne živeti v senci opozicije kot doslej.

SD »mora« stopiti v koalicijo

V zvezi z osnutkom koalicijske pogodbe se je včeraj takoj za tem, ko so ga prejeli, sestal kolegij predsednika stranke SD in napovedal celodnevne razprave. A po mnenju številnih poznavalcev političnih razmer predsednik stranke Dejan Židan pravzaprav mora stopiti v koalicijo. V nasprotnem primeru bi namreč stranka med svojimi volivci doživela pravi pogrom, vsul pa bi se tudi plaz očitkov na račun strankinega slabega rezultata na volitvah. So pa zanimive tudi informacije v zvezi z imeni ministrskih kandidatov iz stranke SD, ki se te dni pojavljajo v javnosti. Da se Židanu najverjetneje spet nasmiha stolček kmetijskega ministra, je jasno, pa čeprav iz njegovih krogov prihajajo težnje po zamenjavi ministrskega resorja. Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da se v vrhu stranke otepajo dosedanje ministrice za delo, družino in socialne zadeve, Anje Kopač Mrak. Slednja naj bi s svojimi številnimi napakami škodila ugledu stranke. Zato SD, kot je razkril Požareport, zahteva resor šolskega ministrstva, ki bi ga še naprej vodil aktualni minister Jernej Pikalo.

ZaAB ima okoli koalicijske pogodbe pomisleke

Odhajajoča predsednica vlade je po včerajšnjem sestanku pri bodočem mandatarju Cerarju dejala, da je koalicijska pogodba v finančnem in gospodarskem delu še precej ohlapna in bodo potrebni popravki. Po oceni Bratuškove manjkajo konkretni ukrepi, na področju javnih financ pa časovni okvir in načrt. Predstavniki SMC so jim, tako je Bratuškova pojasnila v izjavi za medije, zagotovili, da se bodo o tem pogovorili in razmislili. Zatem bodo nadaljevali pogovore za vstop v koalicijo. Po nekaterih neuradnih informacijah naj Cerar nad sodelovanjem z Bratuškovo ne bi bil ravno navdušen. Morebitni odhod stranke ZaAB v opozicijo pa bi bil za Alenko Bratušek politični pokop, saj bi s pičlimi štirimi poslanci poniknila v parlamentarni opoziciji, kjer ne bi imela nobenega glasu in moči, kot je je bila vajena doslej.

Kaj pa Janševa SDS?

Poleg pogajanj je imel Miro Cerar včeraj čas stranki SDS poslati tudi vabilo na sestanek oziroma razgovor, ki bi ga želel imeti s predstavnikom te stranke jutri dopoldne. Predstavniku SDS so odmerili 60 minut, saj ima bodoči mandatar izjemno natrpan urnik.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste