Slovenija

Človek, ozri se vase!

Alma Elizabeta Simič
28. 7. 2014, 18.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prišlo je malce otožno obdobje, ko se počutim do kraja iztrošeno. Ležim z vročino in razmišljam o preteklih nekaj letih. O ljudeh, ki so prišli in odšli iz mojega življenja, in o vseh tistih, ki jih sploh ne poznam, a doživljajo podobne stvari kot jaz. Ljudje smo si zelo različni, pa vendar vem, da se prav vsakdo kdaj znajde popolnoma sam.

Boštjan Pucelj

Človek se nauči svoja čustva skrbno držati zase, saj je to najbolj varno. Tako skrije tisti del sebe, ki je najbolj ranljiv. Še zlasti človek, ki je bil mnogokrat razočaran in puščen na cedilu. Navzven kaže nasmeh in samozavesten nastop, navznoter pa je večno prestrašen. Marsikdaj tega nihče ne opazi, saj z okolico komunicira povsem normalno, sam sebi pa se boji priznati, da se kljub vsem ljudem, ki ga obkrožajo, počuti osamljeno. Včasih ta osamljenost pririne na plano in takrat se zave, da v resnici nima nikogar. Vsakič zaboli.

Če bi bilo človekovo srce na ključ, bi bil ta že ničkolikokrat odvržen na dno morja. Po vsakem razočaranju si reče, da ga zlepa ne bo več odklenil za nikogar.

Če bi bilo človekovo srce na ključ, bi bil ta že ničkolikokrat odvržen na dno morja.

Tako se je navadil biti sam in osamljen, da razvije nekakšno trdo samozadostnost, ko mu nihče več ne more do živega. To mu daje lažen občutek moči. Da ne potrebuje nikogar. Nikogar, ki bi ga skrbelo zanj, ki bi bil ob njem, ko recimo zboli, ki bi se z njim smejal in delil vsakodnevne peripetije. Končno se je naučil biti sam.

Potem pa se mu nekdo približa in se ustraši, da bo, če ga spusti bliže, izgubil tisto svojo samozadostnost. Boji se občutka bližine, saj bi se lahko zgodilo, da bi ta spet na lepem izginila. Boji se razočaranja. Boji se, da se bo moral ponovno postavljati na noge in se na novo sprijazniti z osamljenostjo.

Boji se laži in prevar, resnice, iluzije, navezovanja in zavrnitve, zaljubljanja in izgubljanja, nesporazumov, dveh realnosti, ki trčita druga ob drugo. Strah ga je, da narobe razume, kaj se dogaja, strah ga je, da bi spet bolelo.

Upira se. Tlači navznoter, v podzavest, tako da niti več ne zaznava, da se v njem kaj posebnega dogaja. Ne ve niti več dobro, da je kaj narobe. Med zaposlenim vsakdanom to dogajanje odrine na stran in si nariše občutek normale. Bolj zaposlen, bolj zadovoljen, saj se mu tako ni treba soočiti s sabo. In kar gre. Celo precej dolgo. Potem pa zagotovo poči.

Najraje bi naredil radikalne reze in se umaknil iz vsega, kar ti daje občutke dvoma.

Osebno me take stvari vsakokrat pokosijo. Navidezno stanje, ko ni nič narobe, lahko traja tudi nekaj let, potem pa vsakokrat sledi totalen kolaps. Ko ne razumeš več, kaj natančno se dogaja, in si zaradi popolnoma izmučenega organizma prisiljen mirovati in prisluhniti samemu sebi. In ko to narediš, je potlačena vsebina navadno neobvladljiva. Občutki jeze, žalosti in strahu pred prihodnostjo, ki so se nakopičili s časom. Najraje bi naredil radikalne reze in se umaknil iz vsega, kar ti daje občutke dvoma.

Potem pa se vprašaš, kaj je zate prav in kaj je samo strahopetna reakcija razočaranega dela tebe. In vprašaš se, kako bi se lahko imel bolj rad, kako bi lahko bolj poskrbel zase. Kako bi se soočil sam s sabo brez tlačenja navznoter. Kako bi se prenehal uničevati. Kako bi začel zaupati.

Ko tako napišem ČLOVEK. Ali v resnici pišem samo sama o sebi? Ne … Prepričana sem, da se še marsikdo najde v tej moji besedi.

Človek, ozri se vase!

*Kolumna izraža stališča avtorja in ne uredništva časopisa Svet24.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste