Slovenija

Cerar po poti Jankovića?

Črt Kaker
28. 7. 2014, 17.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Se Cerarju obeta debakel, kakršnega je po zmagi pred tremi leti doživel Zoran Janković?

Prva seja novega sklica državnega zbora se nezadržno približuje. Prvi informativni pogovori med zmagovalko volitev, stranko SMC, in povabljenimi strankami niso postregli z nobenimi odgovori o morebitnem sodelovanju teh strank v prihodnji koaliciji. 

Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Miro Cerar je v petek končal prvi krog pogovorov z morebitnimi novimi koalicijskimi partnerju. Je že res, da je prvi krog pogajanj namenjen le informativnim pogovorom, a večina članov političnih strank, ki so se udeležili sestanka pri Miru Cerarju, je bila nad sestankom razočarana. Razočaral jih ni samo Miro Cerar, ampak tudi njegovi najožji sodelavci, je po sestanku v središču Ljubljane pripomnil eden od udeležencev sestanka. »Cerar je bolj kot ne samo poslušal, o njegovem programu pa nič,« je bilo mogoče večkrat slišati iz ust ljudi, ki so sestankovali s Cerarjem.

Miro Cerar se je tako znašel v hudih škripcih, eden izmed poznavalcev slovenske političnega parketa pa je zaskrbljen, da so Cerarjevi možje stopili v prevelike čevlje. Postavlja se namreč vprašanje, ali bodo sposobni vladati sami ali pa se bodo ponovno pojavili strici iz ozadja, tokrat v obliki starih kadrov iz LDS. Dejstvo je namreč, da stranka SMC nima nobenih političnih izkušenj in koalicijska pogajanja v naslednjih dneh bodo pokazala, kako dober pogajalec je Miro Cerar. Ta je po koncu petkovih pogovorov sicer dejal, da obstaja upanje na široko koalicijo, ki bi zajemala tako leve kot desne stranke na čelu z NSi.

A stari politični veljaki, ki že leta krojijo vrh slovenske politike, mu lahko še kako zagrenijo življenje in politično prihodnost. Prvi med njimi je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je že leta 2011, takoj po zmagi Zorana Jankovića, dejal, da je pripravljen sodelovati v novi vladi, a mu je kmalu obrnil hrbet in lojalnost obljubil Janezu Janši. Erjavec je namreč javno izrazil pričakovanje, da njegovi stranki, kot drugi najmočnejši parlamentarni stranki, pripada mesto predsednika državnega zbora.

Po drugi strani je predsednik SD Dejan Židan po neuradnih informacijah na sestanku pri Cerarju izrazil pričakovanja, da bo njegova stranka kljub debaklu na volitvah ohranila tri ministrska mesta. Predsednica NSi Ljudmila Novak pa naj bi si želela, da bi se Cerar držal njenega neoliberalnega volilnega programa, ki ga je po njenih besedah podprlo veliko slovenskih gospodarstvenikov. Veliko sivih las Cerarju povzroča tudi Alenka Bratušek, ne toliko zaradi zahtev, pač pa zaradi razprtij, ki jih ima Bratuškova znotraj lastne stranke. Tako naj bi iz njenega ožjega kroga svetovalcev izpadla Jani Möderndorfer in Roman Jakič, ki sicer odkrito navija za vstop Zaab v Cerarjevo koalicijo, saj bi se tako želel dokopati do službe v tujini, predvsem naj bi ga mikala služba v severnoatlantskem zavezništvu (NATO).

Edina gotovost je ta, da v koaliciji verjetno ne bo Združene levice, ker se v številnih programskih točkah razlikujejo s SMC, najbolj v stališčih glede privatizacije. A kljub temu so Cerarju obljubili, da bodo konstruktivna opozicija in mu ne bodo metali polen pod noge. »Mi smo velika stranka po idejah, SDS pa je velika po razgrajanju in uničevanju države,« je ob tem dodal novopečeni poslanec Matjaž Hanžek.

Cerarjev »dan D« bo tako petkova ustanovna seja državnega zbora, na njem morajo namreč poslanci izvoliti novega predsednika in podpredsednike DZ. V prejšnjem sklicu je bila ta usodna za Zorana Jankovića. Po sporu med njegovo Pozitivno Slovenijo (PS) in SD, ki sta predlagala Mašo Kociper in Boruta Pahorja, je bil namreč na mesto predsednika izvoljen Gregor Virant, kar je pomenilo začetek konca politične kariere Zorana Jankovića. V naslednjih dneh bo tako znano, ali bo Cerar šel po poti Zorana Jankovića ali pa mu bo uspelo sestaviti močno koalicijo, kar Slovenija v teh časih nujno potrebuje.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste