Slovenija

Zasavci menjajo, da ne bi po nepotrebnem trošili

RKT
25. 7. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Zasavju že dobro leto teče projekt, ki ga je neformalna skupina LETS poimenovala Menjalni krog.

RKT

Člani neformalne skupine LETS so se odločili povezati vse tri zasavske občine. Menjalni krog so tako postavili na tri točke v Trbovljah, Zagorju in Hrastniku, kjer se odvija vsako prvo soboto v mesecu. Več tudi na lets-zasavje.blogspot.com.

Gre za blagovno menjavo med prebivalci treh zasavskih občin. Osnovni namen je prihranek denarja in preprečevanje nepotrebnega trošenja in nakupovanja stvari, ki jih v osnovi ne potrebujemo, a so privlačne, ker nam jih veliki trgovci ponujajo pod ugodnimi plačilnimi pogoji. 


Gre tudi za spodbujanje solidarnosti med ljudmi in navezovanje stikov, ki zaradi nenehnega hitenja počasi zamirajo. V Zasavju trenutna gospodarska situacija ni rožnata, zato so se člani skupine odločili, da bodo Menjalni krog na različne točke v Trbovljah, Hrastniku in Zagorju postavljali vsako prvo soboto v mesecu.

RKT

Menjalni krog ni osredotočen zgolj na hrano, temveč se prilagaja letnim časom – poleti so dobrodošli tudi pripomočki za počitnice, v času sajenja so zbirali sadike in semena, najde se tudi poučna literatura in še kaj. So pa uvedli tudi zasavske kupone, ki so namenjeni izmenjavi, ni pa nujno, da je ta neposredna. Če nekdo namreč ne potrebuje tistega, kar mu lahko ponudi tisti, ki je zainteresiran za njegov izdelek, mu lahko izroči menjalni bon, s katerim si bo privoščil nekaj drugega. Bon so poimenovali po stični točki, ki skozi zgodovino povezuje vsa tri mesta – po premogu ali – po zasavsko – kuolmu.

RKT

Projekt temelji na izmenjavi hrane, a se je na mizi za menjavo znašel tudi na primer stari stružni stroj, ki ga je lastnik zamenjal za aparat za kuhanje kave. Skupina LETS sicer spodbuja menjavo domačih pridelkov z vrta, čajev, marmelad in sokov, peciva in kruha ter ostalih dobrin, a dobrodošli so tudi tisti, ki bi radi zamenjali kaj drugega. Menjalni krogi so popestreni z različnimi dogodki – tu in tam zaigra kakšen domač ansambel, kuhali so že golaž in pekli tradicionalni zasavski funšterc. Posebno veseli pa so bili kakšne dobrote tisti, ki sicer zaradi pomanjkanja nimajo ničesar, da bi lahko zamenjali. Slednjih ne odklonijo, saj ima projekt tudi dobrodelno noto. Ker pri projektu ne gre za množično menjavo, nima vpliva na trgovanje na tržnicah ali potrošnjo v večjih trgovskih centrih, zato tudi trgovci v Zasavju tovrstni menjavi ne nasprotujejo. Vsaj za zdaj.

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste