Slovenija

Alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar imata še teden dni časa

STA/G.G.
23. 7. 2014, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenska alpinista Aleša Holca in Petra Mežnarja, člana mednarodne alpinistične odprave Shaksgam na Kitajskem, pogrešajo od 15. julija. Vse odtlej poteka reševalna akcija, alpinista išče tudi kitajski helikopter, a kljub temu sta še vedno pogrešana. Ocenjujejo, da imata še teden dni možnosti za preživetje.

Osebni arhiv
Holc in Mežnar sta se prek SMS sporočila zadnjič javila 5. julija, ko sta sporočila, da je baterija njunega satelitskega telefona že precej prazna. Sta v gorah na zahodnem delu Himalaje na Kitajskem in se 15. julija nista vrnila na dogovorjeno mesto. Od takrat naprej poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem Planinske zveze Slovenije (PZS) in s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve ter slovenskega veleposlaništva v Pekingu. Iskanje je do noči potekalo tudi danes.

V okolici gore Durbin Kangri II (višina 6898 m), kamor sta bila namenjena slovenska alpinista, je vode zaradi ledenika, sorazmerno nizke višine in toplega vremena na voljo dovolj. "Hrane pa jima je verjetno zmanjkalo. Na pot sta šla 3. julija, do danes je minilo 20 dni, računala pa sta, da se bosta vrnila v desetih dnevih. Zalog hrane naj bi imela za 12 dni. Trenutno še ni kritično, ker z vodo ne bi smela imeti težav, kar je bistveno. Ocenjujemo, da imata še kakšen teden možnosti, da preživita," je dejal Andrej Štremfelj, vrhunski slovenski alpinist.

Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve, je izključil možnost, da bi zaradi političnih trenj na tem področju lahko prišlo do ugrabitve.

"Najbolj bi bili veseli, če bi lahko danes rekli, da je akcija uspešno zaključena. Na žalost tega ne moremo reči. Helikopterska ekipa kitajske vojske s članom odprave, ki usmerja reševanje, je danes preletela področje na delu ledenika, kjer smo upali, da bomo odkrili kakšno sled. S kitajsko stranjo smo stalno v stikih, na kitajskem ministrstvu za zunanje zadeve v Pekingu je bil danes sestanek. Potrebno je določiti natančno lokacijo zadnjih klicev obeh pogrešanih iz mobilnih telefonov in to bodo Kitajci storili v najkrajšem možnem času. Zagotovili so tudi, da bo helikopterska reševalna akcija potekala naprej, dokler bo to dopuščalo vreme. Kitajci so zelo kooperativni, tako pri nas kot pri njih v domovini, in delajo na robu svojih moči. Razmere so namreč povsem drugačne od slovenskega ali evropskega visokogorja, razdalje so ogromne. Upamo, da bodo rezultati čim prej uspešni," je na novinarski konferenci v prostorih PZS povedal Šter.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov