Slovenija

Boste odšli na poletne razprodaje?

Sašo Avramovič
15. 7. 2014, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z začetkom tega tedna so se tudi uradno začele poletne sezonske razprodaje tekstila in obutve. Tako nas zdaj trgovci vabijo z občutno znižanimi cenami izdelkov.

Profimedia

Razprodaja lahko traja največ 60 dni, kako dolgo pa bo trajala v posamezni prodajalni, se odloči vsak trgovec sam, seveda če se za razprodajo sploh odloči. Preden se bomo odpravili po razprodajah, je dobro poznati tako pravice kupcev kot obveznosti, ki jih imajo trgovci med razprodajami.

»Če se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji zunaj sezonskih razprodaj.« (Zveza potrošnikov Slovenije)

Te so naštete tako v določilih Zakona o varstvu potrošnikov kot tudi v Pravilih pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve. Veliko tovrstnih določil in pravil je objavljenih na spletnih straneh Tržnega inšpektorata RS, Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) in Trgovinske zbornice Slovenije (TZS).

Pravila določajo, da trajanje razprodaje na podlagi svoje poslovne odločitve določi vsak trgovec sam, skupaj pa lahko razprodaje trajajo največ 60 dni. Podjetje mora razprodajo objaviti na krajevno običajen način, objava pa mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje. Dejstvo je tudi, da mora biti blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno, prav tako mora biti kljub znižani ceni brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. »Če se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji zunaj sezonskih razprodaj,« so zapisali pri ZPS. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu (na primer od 20 do 50 odstotkov ali do 40 odstotkov), mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji. Po napovedi članov TZS bodo med letošnjimi poletnimi razprodajami ceno blaga v povprečju znižali do 30 odstotkov, ponekod tudi do 50 odstotkov.

Iz pravil tudi izhaja, da če na razprodaji kupimo izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga vseeno ne želimo imeti, ga trgovec ni dolžan sprejeti nazaj. Res pa je, da je od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca odvisno, kako bo obravnaval našo zahtevo. Če trgovec takšen izdelek zamenja ali pa izstavi dobropis, se to šteje za dober poslovni običaj.

Profimedia
Lahko pa gre kljub vsemu še vedno kaj narobe. Za nadzor nad upoštevanjem pravil, ki veljajo za sezonske razprodaje, so pristojne lokalne izpostave tržnega inšpektorata po Sloveniji.

Iz določil in pravil izhaja:

  • razprodaja lahko traja največ 60 dni
  • blago na razprodaji mora biti kljub znižani ceni brezhibno
  • objava mora vsebovati tudi podatek o odstotku znižanja
  • blago na razprodaji mora biti označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno
  • kako dolgo bo trajala razprodaja, se odloči vsak trgovec sam

»Največ pritožb potrošnikov v naši pravni pisarni se vsako leto nanaša na nepravilno označevanje cen popusta oziroma na tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu. Takšna poslovna praksa je nepoštena in jo tržni inšpektorat lahko kaznuje,« pojasnjujejo pri ZPS, na TZS pa navajajo, da iz rednih vsakoletnih poročil pristojnih organov nadzora izhaja, da pri izvajanju sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve ni večjih ugotovljenih nepravilnosti ali pomanjkljivosti oziroma je teh vsako leto manj, kar pomeni, da trgovci spoštujejo zakonodajne določbe in se vsako leto na sezonske razprodaje tudi pravočasno pripravijo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste