Slovenija

Finci ne bodo združili slovenskega in hrvaškega primera Patria

STA/G.G.
2. 7. 2014, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Prizivno sodišče v finskem Turkuju je zavrnilo ponovno združitev ločenih procesov za sporno prodajo Patriinih oklepnikov Sloveniji in Hrvaški ter s tem vrnitev slovenskega primera na okrožno sodišče, kar je zahtevalo tožilstvo. Bo pa prizivno sodišče še naprej samo odločalo o slovenskem primeru, kar je bila prav tako zahteva tožilstva.

Reuters, Patria.fi

Prizivno sodišče je po preučitvi vseh okoliščin tako odločilo, da ni zadostnega razloga, da se primer vrne na okrožno sodišče. Bo pa samo še naprej odločalo o pritožbi tožilstva na razsodbo v slovenskem primeru po redni poti. 

Okrožno sodišče v Hämeenlinni je konec januarja predstavnike finske Patrie oprostilo vseh obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji. Kot je odločilo, tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb. Finsko tožilstvo se je v začetku marca na razsodbo pritožilo, ob tem pa predlagalo tudi, da se slovenski primer vrne na okrožno sodišče, ki bi o njem vnovič odločalo skupaj s hrvaškim. Tožilstvo je v pritožbi trdilo, da so zaradi ločitve slovenskega in hrvaškega primera nastale razmere, v katerih ni moglo predstaviti vseh relevantnih dokazov, predvsem ustnih. 

Če bi sodišče v Turkuju zahtevi tožilstva ugodilo, bi bila prvostopenjska razsodba v primeru prodaje Sloveniji razveljavljena in sojenje bi se na okrožnem sodišču začelo znova. A prizivno sodišče je danes odločilo drugače.

Kot je sodišče pojasnilo v pisnem sporočilu v angleščini, novi ustni dokazi in tudi obširni novi pisni dokazi sicer govorijo v prid vrnitve slovenskega primera na okrožno sodišče. A na drugi strani proti temu govorijo zamude v pravnih postopkih in porast pravnih stroškov. V prid nevračanju primera na okrožno sodišče po mnenju sodišča v Turkuju govori tudi dejstvo, da v kazenskih primerih ni nobenih ovir za to, da nove dokaze preuči prizivno sodišče.

Z vrnitvijo primera na okrožno sodišče bi se sojenje poleg tega v veliki meri ponovilo, kar bi podaljšalo postopke. To pa bi bilo v nasprotju z določili v ustavi in Evropski konvenciji o človekovih pravicah, so še zapisali na sodišču v Turkuju.

Finsko sodišče se je sicer septembra lani na predlog tožilstva odločilo za združitev procesov za prodajo osemkolesnih oklepnikov Patrie Sloveniji s procesom za podobno prodajo Patriinih oklepnikov Hrvaški. A konec novembra lani je nenadoma umrl glavni sodnik Juhani Hoirvonen, zaradi česar je sodišče primera znova ločilo.

Razsodba v slovenskem delu primera je bila na Finskem razglašena 30. januarja, ko je sodišče oprostilo obtoženo peterico visokih uslužbencev Patrie. Tožilstvo se je na razsodbo pritožilo.

Sojenje v hrvaškem delu primera naj bi se začelo septembra.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov