Slovenija

Komarjeva: Slovenci smo se zgodili kot narod, žal pa nismo odrasli kot nacija

STA
24. 6. 2014, 21.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenci smo se zgodili kot narod, žal pa nismo odrasli kot nacija, saj še ne dosegamo stopnje zrelosti prevzemanja odgovornosti za lastne napake, je na slavnostni seji DZ ob dnevu državnosti dejala podpredsednica DZ Polonca Komar. Kot je poudarila, je odgovornost individualna, kriza v Sloveniji pa da je priložnost za samoočiščenje in novo rast.

Arhiv Svet24

Po njenem mnenju je Slovenija, tako kot pred 23 leti, tudi danes na zgodovinski prelomnici. "Spoznali smo, da lastna država sama po sebi ne prinaša blaginje in gospodarskega uspeha. Prelomni trenutki zahtevajo temeljit premislek. Rešitve niso enostavne ali enoznačne, tudi niso neboleče, vendar brez njih blaginje ne bomo dosegli," je prepričana.

Kot ocenjuje Komarjeva, se je še pred nekaj leti zdelo, da smo dosegli vse, kar je bilo mogoče, a nas je "kratkotrajen uspeh nekoliko uspaval". Danes se po njenem mnenju izkazuje, da nismo vedno delali najbolje, da smo bili kdaj nedosledni, da je bil uspeh le navidezen in še, da do "bistvenih premikov v naši družbi, predvsem pa v naših glavah, sploh ni prišlo".

Komarjeva poudarja, da lahko izvedemo izboljšave šele, ko se bomo v Sloveniji zavedli lastnih napak. Kot pravi, razume razočaranje ljudi nad politiko. A poudarja, da težko govorimo o odgovorni državljanski drži tistih, ki ne gredo na volitve. Tudi tisti, ki se pridružijo civilni družbi in vstajnikom zgolj zato, da zrušijo vlado, ali da pridejo v parlament, po njenem mnenju niso državotvorni, kot tudi ne poslanci in politiki, ki ne delujejo v dobro ljudi.

Tisti mediji, ki ne poročajo o vsebini, pač pa skrbijo le za svojo naklado oz. gledanost in prodajajo "bombastične zgodbe", po besedah Komarjeve ne delujejo odgovorno. "Tudi neuspešni menedžerji ter sodniki, če sodijo po liniji najmanjšega odpora, intelektualci, akademiki, ki molčijo - vsak, prav vsak nosi svoj del odgovornosti za stanje v naši družbi," je bila ostra podpredsednica DZ.

Vprašala se je, ali nas Slovence res lahko združuje le oportunizem - "nekdaj do Beograda, danes do Bruslja" in dodala, če ni že čas, da odrastemo, da smo kritični, a ne kritizerski.

Naša prihodnost je po njenih besedah odvisna zlasti od naših odločitev in ravnanja, ne le od vlade in države, ampak tudi od medsebojnega sodelovanja.

Kot meni, sicer Slovenci dokazujemo, da smo dobri ljudje, a da za obstoj ter razvoj naroda in nacije to ni dovolj, ker ne enega in ne drugega ni brez samozavedanja in samospoštovanja.

Slavnostne seje so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek in nekateri ministri, predsednik državnega sveta Mitja Bervar in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, opaziti pa je bilo tudi bivšega predsednika republike Milana Kučana.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov