Slovenija

Kateri politiki imajo največ pod palcem?

SImon Rosc
18. 6. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Volilna kampanja že vneto teče in poleg obljub pridejo v tem času na dan tudi podatki, koliko ima kdo pod palcem. Podatki, ki velikokrat prej kot spoštovanje in dokaz o uspešnosti v javnosti za politika predstavljajo breme. Mi smo pod drobnogled vzeli premoženja šefov političnih strank. Kaj za vas pomenijo ti podatki, pa se odločite sami.

Alenka Bratušek
Bruto plača premierke, ki opravlja tekoče posle, znaša med 5 in 6 tisoč evri bruto mesečno. Bratuškova ima v lasti tudi nekaj nepremičnin, in sicer polovico hiše v Kranju in manjši sadovnjak. Ima še nekaj depozitov, vozi 10 let star mercedes, na grbi pa ima tudi za okoli 20 tisoč evrov posojil.

Janez Janša
Pravnomočno obsojeni predsednik SDS ima nekaj več naložb v nepremičninah. Z ženo Urško imata v lasti stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani, ki ga je geodetska uprava ocenila na zajetnih 230 tisoč evrov. Janša je poleg stanovanja še lastnik hiše v Šentilju pri Velenju, ki ji, tako kot hiši Bratuškove, pripadajo še sadovnjak in dva hektarja gozda. Počitniška hišica Janšo čaka blizu Bovca, skupaj s šestimi hektarji okoliških zemljišč in kmetijskim zemljiščem pri Grosupljem. Ne smemo pa pozabiti, da ima bodoči zapornik v lasti zdaj že slavnega pokvarljivega volva.

Zoran Janković
Župan najlepšega mesta na svetu, kot ga rad poimenuje, na mesec prejme 4700 evrov bruto plače. Z ženo Mijo Janković sta solastnika vsak polovice hiše na Vinterci v Ljubljani, z nekaj okoliškega zemljišča. Janković se po Ljubljani vozi z 11 let starim mercedesom, v žepu pa ima še 62,5-odstotni delež podjetja KLM. V začetku lanskega leta je bilo celotno premoženje Jankovićeve družine ocenjeno na tri milijone evrov.

Dejan Židan
Povezovalni predsednik Socialnih demokratov je solastnik polovice prizidka z zemljiščem v Murski Soboti, ocenjenega na 154 tisoč evrov. Židan je poleg tega še lastnik stanovanja v Mariboru in ima pod palcem za 27 tisoč evrov kuponov vzajemnih skladov, vozi pa osem let starega opel signuma. Židan tudi pridno varčuje, na svojem varčevalnem računu ima 5500 evrov sredstev, na računu pokojninskega varčevanja pa 27.730 evrov. 

Franc Bogovič
Predsednik SLS ima v lasti precej nepremičnin. Med drugim je lastnik hiše, v kateri biva, solastnik gospodarskega objekta, hiše in gospodarskega poslopja ženinih staršev ter 12 hektarjev velike kmetije. V lasti ima še traktor, avto znamke Opel Insignia in družinsko podjetje. Kot so poročale Finance, je Bogovič tudi med prejemniki kmetijskih subvencij, teh naj bi v zadnjih štirih letih prejel za 65 tisoč evrov.

Igor Šoltes
Nekdanji predsednik računskega sodišča ima v lasti nepremičnine v vrednosti 140 tisoč evrov, in sicer polovico stanovanja v Ljubljani in enega manjšega še v Piranu. Tudi Šoltes je lastnik kmetijskega in gozdnega zemljišča, med njegovim imetjem pa sta še dve garaži, katerih solastnik je.

Miro Cerar
Lansko leto je bilo za predsednika stranke SMC izjemno uspešno, vsaj kar zadeva njegove prihodke na račun pravnega sodelovanja. Prek svojega podjetja je lani na ta račun ustvaril za 31 tisoč evrov čistega dobička. Vozi avtomobil znamke VW Touareg letnik 2006. Je lastnik hiše v ljubljanskih Murglah, imel pa naj bi 71 tisoč evrov prihrankov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste