Slovenija

Skrajneži napadli največjo rafinerijo nafte v Iraku

STA/M.J.
18. 6. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Skrajneži sunitske skrajne skupine Isil, ki nadaljujejo ofenzivo na severu Iraka, so danes napadli največjo rafinerijo nafte v državi. Glavni šiitski in sunitski politiki v Iraku so v torek zvečer pozvali k enotnosti v boju proti teroristom, Iran pa je danes zagotovil, da bo storil vse za zaščito šiitskih svetih krajev v Iraku.

Reuters
Takoj po napadu odgovornosti za napad ni prevzel nihče.

Pripadniki skrajne skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil) so okoli 4. ure po lokalnem času napadli glavno rafinerijo nafte v državi, rafinerijo Baidži v severni provinci Salahedin. Pri tem je nekaj cistern z gorivom zajel ogenj, potekajo tudi spopadi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali v rafineriji, ki je v državni lasti.



Po navedbah lokalnih medijev in prič gori skladišče, dim pa je mogoče videti tudi 50 kilometrov daleč.

Skrajneži so napadli dele kompleksa rafinerije, ki leži kakih 200 kilometrov severno od Bagdada. Spopadi naj bi zahtevali tudi žrtve med varnostnimi silami. Po navedbah medijev naj bi iraške sile odgovorile z letalskimi napadi na oporišča skrajnežev.

V rafineriji so AFP v torek povedali, da so rafinerijo zaprli, mnoge delavce pa evakuirali, ker niso več oskrbovali večjih mest, ki so jih zavzeli skrajneži, med katerimi je tudi drugo največje iraško mesto Mosul.

Skrajneži so od začetka ofenzive 9. junija zavzeli pomembne dele ozemlja na severu države. Okoli Bagdada so iraške varnostne sile ob pomoči šiitskih prostovoljcev okrepile položaje, da bi preprečili prodor skrajnežev v prestolnico.

Zaradi ofenzive so se v torek zvečer v Bagdadu za zaprtimi vrati sestali visoki sunitski in šiitski politiki, ki so Iračane pozvali k enotnosti. Poudarili so, da se morajo suniti in šiiti združiti v boju proti teroristom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Srečanja sta se med drugim udeležila šiitski premier Nuri al Maliki in sunitski podpredsednik vlade Saleh al Mutlak ter Malikijev predhodnik Ibrahim al Džafari. V skupnem pozivu so pozvali k obrambi države ter zaščiti njene suverenosti in dostojanstva.

Iranski predsednik Hasan Rohani pa je danes zagotovil, da bo Teheran storil vse, kar je potrebno za zaščito sunitskih svetih krajev v Iraku - Karbale, Nadžafa, Kadhimije in Samare. "Opozarjamo velike sile in njihove lakaje ter teroriste, da bo velik iranski narod storil vse za njihovo zaščito," je dejal v govoru v nekem kraju ob meji z Irakom, ki ga je prenašala televizija.

Že v torek je dejal, da je mnogo Irancev izrazilo pripravljenost na sodelovanje pri obrambi svetih šiitskih krajev v Iraku. Doslej naj bi se za to prijavilo že 5000 Irancev.

Iran je tako kot Irak večinsko šiitski, tako da na romanja v omenjena sveta mesta vsako leto odide več sto tisoč Irancev.

Rohani je že v soboto izrazil pripravljenost na pomoč iraški vladi v boju proti skrajnežem, a Bagdad Teherana za pomoč še ni zaprosil.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste