Slovenija

Vzporedne volitve kažejo na zmago SDS s tremi mandati

U.K.
25. 5. 2014, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je SDS, ki ji bodo v Evropskem parlamentu pripadli trije mandati,

Mediaspeed

Tako vsaj kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je za TV Slovenija in POP TV pripravil inštitut Mediana. Sledi lista NSi in SLS z dvema mandatoma, po enega evropskega poslanca pa naj bi dobile liste Verjamem, SD in DeSUS. Na volišče se je odpravilo manj volilcev kot pred petimi leti, do četrte ure je glasovalo le okoli 16 odstotkov ljudi.

V Evropski parlament so bili z liste SDS izvoljeni Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver, s skupne liste NSi in SLS Franc Bogovič in Lojze Peterle, poleg njih pa še Igor Šoltes (Verjamem), Ivo Vajgl (DeSUS) in Tanja Fajon (SD), kije bila sicer druga na listi SD, kažejo vzporedne volitve. Tako, kot kaže, ni bil izvoljen nosilec liste SD in strankin predsednik Igor Lukšič.

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, je SDS prejela 24,6 odstotka glasov, lista NSi in SLS 15,2, Verjamem! Lista dr. Igorja Šoltesa 10,6 odstotka, DeSUS 9,1 odstotka, SD pa 7,9 odstotka. Anketa je bila opravljena na vzorcu 7966 vprašanih.

Za Slovenijo, ki je polnopravna članica Evropske unije postala pred desetimi leti, so to tretje volitve v danes 751-članski parlament.

Leta 2004 smo v Sloveniji volili sedem poslancev, predstavniki v Evropskem parlamentu pa so bili izvoljeni s štirih list od trinajstih. Največ glasov je tedaj nekoliko presenetljivo dobila NSi (23,47 odstotka), na drugem mestu je bila skupna lista skupna lista LDS in DeSUS (21,91 odstotka), sledila je lista SDS z 17,65 odstotka glasov, v Evropski parlament pa se je uvrstila še lista tedanje ZLSD (14,15 odstotka).

Evropski poslanci iz Slovenije so na prvih volitvah postali Alojz Peterle in Ljudmila Novak (oba NSi), Jelko Kacin in Mojca Drčar-Murko (oba LDS), Mihael Brejc in Romana Jordan Cizelj (oba SDS) in Borut Pahor (ZLSD). Slednji je bil v Evropski parlament izvoljen s preferenčnimi glasovi z zadnjega mesta na kandidatni listi.

Tudi na volitvah leta 2009 smo v Sloveniji sprva volili sedem poslancev. Tokrat je slavila SDS, ki so ji volivci namenili 26,66 odstotka glasov. Sledila je lista SD, za katero je glasovalo 18,43 odstotka volivcev, v Evropski parlament pa so se uvrstile še listi NSi (16,58 odstotka), LDS (11,48) in Zares (9,76 odstotka).

V drugem mandatu so stolčke v Evropskem parlamentu zasedli Milan Zver in Romana Jordan Cizelj (oba SDS), Zoran Thaler in Tanja Fajon (oba SD), Lojze Peterle (NSi), Jelko Kacin (LDS) in Ivo Vajgl (Zares).

Zoran Thaler je sicer marca 2011 zaradi korupcijske afere odstopil s funkcije evropskega poslanca, v Evropskem parlamentu pa ga je nasledila Mojca Kleva Kekuš, ki je bila prav tako izvoljena na listi SD. Istega leta je prišlo še do ene spremembe v zastopanosti v Evropskem parlamentu, saj je Slovenija s spremembo lizbonske pogodbe dobila osmega evropskega poslanca. To je postala Zofija Mazej Kukovič, ki je bila kandidatka liste SDS.

Udeležba na prvih evropskih volitvah v Sloveniji je bila 28,35-odstotna, leta 2009 pa je na volišča prišlo 28,37 odstotka volilnih upravičencev.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov