Slovenija

Ne spomni se, da bi obveščal Janšo

Žiga Kariž/STA
23. 5. 2014, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Matjaž Kovačič, bivši predsednik uprave NKBM, je zanikal, da bi o spornih poslih na Hrvaškem obveščal Janeza Janšo. Da gre za izmišljotino, odgovarjajo tudi v SDS-u in trdijo, da gre za podtikanja, ki jih lahko pripišemo predvolilnemu obdobju.

Mediaspeed
Matjaž Kovačič se je pojavil celo na pogajanjih s prodajalci Dela.

Kot bomba je v sredo odjeknila vest, da naj bi Matjaž Kovačič o spornih nepremičninskih poslih na Hrvaškem, zaradi katerih je postal tarča policijske preiskave, obveščal takratnega predsednika vlade Janeza Janšo. Kot je poročala TV Slovenija, naj bi mu podatke o poslih pošiljal na elektronski naslov njegove stranke, o njih pa naj bi bil obveščen tudi Borut Petek. Matjaž Kovačič naj bi od nekdanjega predsednika vlade iskal celo odobritev, da brez soglasja nadzornih organov na Hrvaško nakaže 60 milijonov evrov, ki so pozneje poniknili neznano kam. TV Slovenija je poročala tudi o tem, da naj bi z Janezom Janšo o spornih poslih govorili tudi preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada.

Kmalu po objavi so se začeli oglašati glavni akterji zgodbe. Vsi so zanikali, da bi obstajala kakršnakoli korespondenca o financiranju hrvaških poslov med Janšo in Kovačičem. Iz stranke SDS so sporočili, da gre za politični konstrukt, lansiran zaradi bližajočih se volitev. Tako naj bi bilo dopisovanje med Janšo in Kovačičem čista izmišljotina.

Vlada je včeraj začela s prodajo 100-odstotnega deleža NKBM.

Včeraj se je oglasil tudi Matjaž Kovačič in zatrdil, da se ne spomni, da bi kadarkoli o kateremkoli poslu obveščal takratnega predsednika vlade Janeza Janšo. »Nikoli pa nisem in nikoli ne bom pristal na to, da bi kadarkoli komurkoli razlagal, da bomo posle delali zunaj pravnih okvirov. Vse posle, o katerih se govori, je obravnaval nadzorni svet banke in jih tudi soglasno potrdil,« je pojasnil Kovačič, ki se tudi ne spominja, da bi bil Borut Petek v konkretnem poslu s čimerkoli povezan.

Posli, s katerimi te dni poskušajo povezati Janeza Janšo, so potekali med letoma 2006 in 2008. Takrat je NKBM za podjetja, ki so bila posredno ali neposredno v lasti hrvaškega državljana Tomislava Blagusa, financirala več nakupov zemljišč v okolici Zagreba, Dalmaciji in Slavoniji, nato pa vsa ta podjetja skupaj z zemljišči odkupila po ceni 60 milijonov evrov. Pozneje se je izkazalo, da so zemljišča vredna veliko manj, NKBM naj bi bila po nekaterih ocenah oškodovana za kar 28 milijonov evrov. Oškodovana pa je bila tudi Hrvaška, saj ob nakupu podjetij NKBM ni plačala davka, ki bi ga morala, če bi neposredno kupovala zemljišča.

Milijoni v Švici

Kot poroča TV Slovenija, naj bi 5 milijonov evrov iz teh poslov končalo na računih banke Credit Suiisse, ob tem pa ne navajajo, kdo je denar tja nakazal in kdo je lastnik računa, na katerega je bil denar položen.

Trditve o tem, da naj bi pet milijonov evrov iz posla šlo na švicarsko banko Credit Suisse, se zdijo Matjažu Kovačiču smešne. »Če je namreč ta denar tja res šel, potem naj končno povejo, h komu je šel. To menda ni tako težka naloga, da bi se morali s tem ukvarjati že dve leti in pol,« je dejal Kovačič.

Ob tem je znova zatrdil, da če mu dokažejo, da je vzel en sam samcat evro, potem gre naslednji dan sam v zapor, sicer pa naj ga pustijo pri miru. Če pa je kaj vzel kdo drug, potem naj ukrepajo proti njemu, in čas bi že bil, da bi začeli ukrepati, če je do tega res prišlo, je še dodal.

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste