Slovenija

Vizjak: Omerzel ne loči med upravljanjem javne funkcije in zasebnimi aktivnostmi v podjetjih

STA/J.P.
15. 5. 2014, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poslanci SDS so danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za infrastrukturo in prostor glede problematike načrtovanja aktivnosti in sredstev ministra za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, Sama Omerzela. Ob tem poudarjajo, da bodo zaradi Omerzelovega neodgovornega ravnanja dijaki ostali brez subvencioniranih prevozov.

Mediaspeed

Poslanec SDS Andrej Vizjak je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil po njegovem mnenju nedopustno ravnanje ministra. Omerzel je namreč v sredo opozoril, da bi ministrstvo za subvencioniranje prevozov dijakov in študentov ter nujno potrebno obnovo državnih cest in železniške infrastrukture potrebovalo 115 milijonov evrov dodatnih sredstev.

Ministrstvo se je, kot je dejal Omerzel, znašlo na točki, ko je zmanjkalo denarja subvencioniranje prevozov dijakom in študentom ter obnovo državnih cest, kjer je ogrožena varnost vseh udeleženih v prometu, in železniške infrastrukture.

Na finančnem ministrstvu pa so poudarili, da je vsak predstojnik proračunskega uporabnika odgovoren za gospodarnost razpolaganja s proračunskimi sredstvi.

Vizjak pa je danes dejal, da je nedopustno, da minister maja, malo pred polovico leta, pride v javnost z informacijo, da nima sredstev za najnujnejše, zakonsko predpisane dejavnosti.

Sredino opozorilo ministra je, kot je dejal, dokaz, da so poslanci koalicije ravnali v nasprotju z logiko, ko so podprli njegovo nadaljnje delovanje v vladi in niso podprli interpelacije.

"Minister ne loči med upravljanjem javne funkcije in svojimi zasebnimi aktivnostmi v podjetjih, katerih lastnik je bil. Ne obvlada niti abecede dela ministrstva, kaj šele, da bi znal odgovorno načrtovati proračun in financiranje vsebin," je dejal Vizjak. Po njegovem mnenju "bi veljalo, da minister takoj zapusti to pozicijo".

Dolenjski list
Zakon o javnih financah namreč pravi, da mora vsak predstojnik neposrednega proračunskega uporabnika, torej vsak minister, znati ob sprejemanju proračuna to narediti odgovorno in zagotoviti sredstva, je dejal Vizjak.

Na opozorila Omerzela so se že v sredo odzvali v kabinetu predsednika vlade.

"Ugotovili pa smo, da ministrstvo za infrastrukturo in prostor nima več sredstev za subvencioniranje študentskih in dijaških avtobusnih prevozov in da bo sredstev zmanjkalo tudi za subvencioniranje prevozov v železniškem prometu," je dodal.

Poleg tega je zmanjkalo sredstev tudi za vzdrževanje za cestne in železniške infrastrukture. "Očitno bo moral nekdo v vladi pokriti slabo delo ministra in poiskati sredstva ali pa povečati primanjkljaj," je dejal Vizjak.

Poslanci SDS zato pričakujejo, da bodo na izredni seji odbora dobili podrobna pojasnila Omerzela, hkrati pa pričakujejo rešitve za nastale težave.

Na opozorila Omerzela so se že v sredo odzvali v kabinetu predsednika vlade. "Resorni minister je tisti, ki določa proračun posameznega ministrstva in če je na določeni postavki že zmanjkalo denarja, je to posledica njegovega neodgovornega del," so pojasnili.

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste