Slovenija

Raven sevanja krške nuklearke bistveno pod dovoljeno mejo

STA
14. 5. 2014, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na območju Libne pri Krškem so danes potekale letne terenske meritve sevanja, ki jih izvajata ekipi Instituta Jožef Stefan in Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Namen omenjenega radiološkega nadzora je spremljanje obratovanja Neka in ocenjevanje njenih vplivov na okolje, sicer pa je raven tamkajšnjega sevanja bistveno pod dovoljeno mejo.

Dolenjski list

Vodja radiološke zaščite v Nek Borut Breznik je povedal, da nuklearne elektrarne vrste, kot je krška, nimajo posebnih vplivov na okolje. Njeno radiološko sevanje v okolje je manjše od naravnega sevanja tal in vesolja. Namreč človek od tam dnevno prejme sevanja za 2 mikrosiverta, zaradi izpustov jedrskih elektrarn pa letno manj kot toliko.
Sicer v Neku z dvema pooblaščenima laboratorijema merijo sevanje izpustov v elektrarni in te potem prilagajajo z najsodobnejšim programskim orodjem. Meritve v okolju pa izvajajo Institut Jožef Stefan, zagrebški Inštitut Ruđer Bošković in Zavod za varstvo pri delu.
Predvsem znotraj 12-kilometrskega obroča okoli Neka na več deset mestih letno vzamejo približno tisoč vzorcev, vpliv nuklearke na okolje pa spremljajo tudi s trinajstimi avtomatskimi merilnimi postajami sevanja. Hkrati glede sevanja 30 kilometrov nizvodno od elektrarne spremljajo Savo.
V Neku tudi stalno vzdržujejo pripravljenost mobilnih enot, ki bi jih za zbiranje podatkov na terenu uporabili v izrednih primerih. Sicer pa v primeru jedrske nesreče v Krškem ne pričakujejo hujših izpustov, kot so bili tisti v Černobilu in Fukošimi.
Kot je še zatrdil Breznik, so bili vplivi Neka na okolje lani podobni tistim iz preteklih let. V primerjavi z naravnim sevanjem so bili manjši od njegovega enega odstotka in niso dosegali letne omejitve sevanja za ljudi, ki znaša 50 mikrosivertov, je še dejal.
Po besedah predstavnika Instituta Jožef Stefan Mateja Lipoglavška, ki je odgovoren za letno poročilo o nadzoru radioaktivnosti v okolici Neka, so rezultati meritev sevanja v njeni okolici bistveno pod dovoljeno mejo. Njen vpliv na okolje pa je zanemarljivo majhen, je ocenil.
V okolici Neka vsakoletno nadzirajo sevanje v hrani, vodi, zraku in zemlji, sicer pa so njihove letne terenske meritve sevanja, kot so bile današnje, namenjene tudi vaji posebne enote Civilne zaščite za primer izrednega dogodka v elektrarni, je še povedal Lipoglavšek.
Pred dnevi objavljeno poročilo o nadzoru radioaktivnosti v okolici Neka za lani navaja, da so bili vsi njeni sevalni vplivi na prebivalstvo v njeni okolici pod avtoriziranimi mejami oz. ocenjeni na manj kot 0,5 mikrosiverta na leto, kar znaša odstotek avtorizirane mejne letne doze 50 mikrosivertov prispevkov po vseh prenosnih poteh na prebivalca na robu ožje varstvenega območja.
Z navedenimi meritvami so ocenili tudi izpostavitve naravnemu sevanju in prispevkom zaradi splošne radioaktivne onesnaženosti okolja, ki so jo povzročile poskusne jedrske eksplozije in černobilska nesreča. V navedenem skupnemu značilnem in neizogibnem sevanju naravnega ozadja pa je sevanje Neka lani dosegalo 0,02 odstotka letne efektivne doze, še navaja poročilo.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste