Slovenija

Lakota v Sloveniji: Vlada naj sprosti prehrambene izdelke iz blagovnih rezerv

STA/N.J.
7. 5. 2014, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na Rdečem križu Slovenije (RKS) pozivajo vlado, da takoj sprosti prehrambene izdelke iz blagovnih rezerv. Z njimi bi omilili nastalo situacijo, ko se še čaka na začetek črpanja sredstev iz novoustanovljenega sklada evropske pomoči za najbolj ogrožene, pojasnjujejo na RKS. Sedanja zaloga paketov pomoči bo zadostovala do predvidoma sredi junija.

Wikipedia

V letošnji pomladi so se skladišča Rdečega križa napolnila samo z dvakratnim naročilom iz sredstev, ki jih je Rdeči križ zbral v svojih akcijah. Kot je na novinarski konferenci pojasnil generalni sekretar RKS Danijel Starman, so za ti dve dobavi v marcu in maju namenili že vsa sredstva. Kljub vsem aktivnostim pa je oskrba s prehranskimi paketi za socialno ogroženo prebivalstvo skrajno zaskrbljujoča. "Stiska se je naselila v marsikatero družino," pravi Starman.

Prva 'evropska' hrana šele jeseni

Prejšnji evropski ukrep pomoči v hrani se je namreč lani iztekel, črpanje evropskih sredstev iz novoustanovljenega sklada evropske pomoči za najbolj ogrožene pa se še ni začelo. Po Starmanovih besedah lahko prvo "evropsko hrano" pričakujemo šele jeseni. Tako je pomoč države nujna, pravi Starman, ki je sicer pohvalil delo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pri pripravi vsega potrebnega v zvezi z novim evropskim ukrepom pomoči.

Kot je pojasnil, so pobudo za sprostitev prehrambenih izdelkov iz blagovnih rezerv že poslali na vlado in v DZ, pričakujejo pa, da se bo realizirala do konca junija. Predsednik RKS Franc Košir je ob tem omenil tudi možnost, da jim da država namesto blagovnih rezerv denar, s katerim bi sami nabavili hrano. Glede na socialne probleme med prebivalci pomoč države po Koširjevem mnenju ne bi smela biti vprašanje. Košir je prepričan, da tudi predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek vidi problem enako.

Pri premostitvi težav do začetka črpanja evropskih sredstev računajo tudi na prispevke v okviru humanitarne akcije Moj trenutek za dobrodelnost, ki jo pripravljajo v okviru tedna Rdečega križa. V okviru akcije bodo v trgovinah zbirali prehranske izdelke z daljšim rokom uporabe, higienske pripomočke in šolske potrebščine za socialno ogrožene.

Dolenjski list

Od jeseni naprej pa pričakujejo sredstva iz novoustanovljenega sklada evropske pomoči. Slovenija bo iz tega ukrepa v obdobju 2014-2020 prejela 18,2 milijona evrov, kar na letni ravni znaša 2,6 milijona evrov. Čeprav ta novi ukrep za razliko od prejšnjega omogoča tudi pomoč v ostalih oblikah, ne samo v hrani, so se po Starmanovih besedah že dogovorili, da se bodo v prihodnjih dveh letih osredotočili na osnovne prehrambene izdelke.

Kot pojasnjuje Starman, Rdeči križ Slovenije s prehrambenimi paketi pomaga več kot 156.000 upravičencem. V ponedeljek bodo začeli razdeljevati tudi 150 ton hrane iz majske dobave, razdelili naj bi jo v 14 dneh.

Tudi ujme so terjale svoj davek

Delovanje RKS v letošnji zimi pa je bilo močno povezano tudi s pomočjo prizadetim v snežnih ujmah in žledu. Kot je ob predstavitvi končnega poročila v tej akciji povedal Boris Plavšič iz RKS, so zagotovili okoli 140 agregatov, 250 peči na petrolej in 150 peči na plin, za denarno pomoč prizadetim v ujmah in žledu pa so namenili okoli 95.000 evrov. V aktivnostih, ki so po Plavšičevih besedah za RKS predstavljale novo izkušnjo, je bilo vključenih preko 650 zaposlenih in prostovoljcev RKS.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov