Slovenija

V Ljubljani že kmalu 40-metrski minaret?

STA/N.J.
8. 4. 2014, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Islamska skupnost v Sloveniji je objavila razpis za izvajalca začetnih del pri gradnji džamije, glavni razpis, s katerim bodo iskali graditelja verskega objekta, pa bodo objavili predvidoma maja ali junija, je pojasnil tajnik skupnosti Nevzet Porić. Prvi stroji na zemljišču ob Kurilniški ulici v Ljubljani naj bi tako zabrneli čez okoli mesec dni.

Arhiv Svet24.si
Gradnja naj bi potekala v več fazah. Prva naj bi bila končana 15. aprila 2016, celoten objekt pa v treh letih.

Obvestilo o razpisu so v petek objavili na svojih spletnih stranih, besedilo razpisa pa ni javno. Potencialni kandidati lahko gradivo oziroma razpisno dokumentacijo dobijo v islamski skupnosti ali v podjetju Elea IC, s katerim skupnost sodeluje. Kot je Porić dejal za STA, je zanimanje za razpis veliko. Kandidati lahko ponudbe oddajo do 24. aprila.

S tokratnim razpisom islamska skupnost išče izvajalca za prestavitev kanala za meteorne vode, za postavitev pilotov, ki bodo varovali gradbeno jamo ter za izkop in zaščito gradbene jame. To so vse priprave za izgradnjo islamskega centra, ki pa hkrati pomenijo tudi uradni začetek gradnje, je pojasnil Porić. Med razpisnimi merili za izbor izvajalca del so po njegovih navedbah tudi reference izvajalca, poslovna sposobnost in bančna garancija. S prispelimi ponudbami bodo seznanili tudi pristojne v Katarju, od koder prihaja finančna pomoč Islamski skupnosti v Sloveniji za izgradnjo centra.

Začetek dela že čez približno mesec dni?

Kot pravi Porić, bi se lahko dela na zemljišču začela čez približno mesec dni, za v tokratnem razpisu navedena dela pa bodo potrebovali od dva do tri mesece. Hkrati bo tekel tudi razpis za glavnega izvajalca, ki bo gradil islamsko-kulturni center. Ta bi lahko z deli predvidoma začel poleti, napoveduje Porić.

Minaret bo visok 40 metrov

Temeljni kamen za islamski kulturni center so na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani položili septembra lani. Center, za katerega so arhitekturno rešitev izbrali na natečaju, bo obsegal 12 metrov visok glavni objekt, 24 metrov visoko molilnico in 40 metrov visok minaret, gradnja pa naj bi traja tri leta.

Po položenem temeljnem kamnu so v islamski skupnosti začeli z izbiro podjetja za nadzor in inženiring projekta, pri čemer so skupaj s strokovnjaki iz Katarja izbrali podjetje Elea iC projektiranje in svetovanje. Poleg tega so opravili dodatne raziskave zemljišča in porušili obstoječe objekte. Prav tako so že izvedli prvega od treh razpisov, na podlagi katerega je izvajalec na zemljišču prestavil telekomunikacijske in električne vode.

Islamska skupnost je nedavno kupila še 1335 kvadratnih metrov zemljišča, ki se nahaja tik ob obstoječem zemljišču za izgradnjo islamskega kulturnega centra. Na njem je montažni objekt, ki ga bodo uporabljal med gradnjo centra. Po predvidevanjih islamske skupnosti po gradnja dražja od predvidenih 12 milijonov evrov, trenutno pa imajo zanjo zagotovljenih med 50 in 60 odstotkov sredstev.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov