Slovenija

Ministrica je klonila, vpleten naj bi bil tudi močan zavarovalniški lobi

Simon Rosc
26. 3. 2014, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zadnje dni se je o odstopu zdravstvene ministrice Alenke Trop Skaza precej govorilo in tudi špekuliralo o razlogih zanj, v ponedeljek zvečer pa je ministrica premierki Alenki Bratušek podala pisno odstopno izjavo.

Arhiv časnika Novice Svet24

Po njenih besedah je bil pritisk preprosto prevelik, šokirala pa je tudi z izjavo o slovenskih zavarovalnicah. Je želela le pomagati državljanom?

Alenka Trop Skaza je pred mesecem dni nastopila mandat ministrice za zdravje in se spopadla s plavanjem v kalnih vodah zdravstvene blagajne. Njen predhodnik Tomaž Gantar je ob odstopu povedal, da je zdravstvo prežeto s korupcijo, zato se je ob nastopu funkcije zavedala, da bo ministrovati težko, a da bo tako težko, si ni niti najmanj mislila.

»Odstop ministrice obžalujem, saj se je v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo.« Alenka Bratušek

Na včerajšnji novinarski konferenci je izpostavila, da so se napadi nanjo prek različnih medijev dogajali vse od prvega dne, a da ko so se začeli tudi napadi na njeno družino, pa je bila mera polna, zato se je odločila, da konča pritisk na svoje najdražje in odstopi. Obžaluje tudi, da zaupanje, ki ga ji je dala premierka Alenka Bratušek, ni zdržalo več kot en mesec.

Bratuškova je ob njenem odstopu dejala: »Odstop ministrice obžalujem, saj se je v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo. Hkrati njen odstop tudi razumem, saj v naši politiki, vedno bolj pa tudi v medijih ter celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan. Dr. Alenka Trop Skaza je postala tarča vsakodnevnih napadov, kljub temu, da ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve. Za vstop v politiko, kjer se odloča o pomembnih stvareh za življenje ljudi, je vedno težje pridobiti kakovostne posameznike. Še preden imaš možnost kaj narediti ali spremeniti, postaneš tarča nesorazmernih napadov. Nadaljevanje takšne poti naši družbi ne more prinesti želenega napredka.«

Ni želela razkriti, kdo je avtor perečega citata.

Je pa Trop Skazova šokirala z izjavo, ki ji je bila izrečena ob tem, ko je želela ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in v celoti prevetriti košarico pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Izrečene so ji bile besede: »Ukineš ga lahko samo, če boš zavarovalnicam kaj ponudila.«

Kdo ji je ta stavek, ki namiguje na močan zavarovalniški lobi, izrekel, ministrica v odhajanju na konferenci ni želela povedati. Smo pa o tem povprašali kar dotične, navsezadnje bi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje za zavarovalnice pomenila precejšen izpad dohodkov. Iz zavarovalnice Triglav so za naš časopis odgovorili, da sedanjega predloga zdravstvene reforme ne poznajo in v pripravo zdravstvene reforme tudi niso bili vključeni. »Menimo, da je zdravstveno reformo treba obravnavati skupaj z reševanjem problematike dolgoročne vzdržnosti pokojninske blagajne in zagotavljanjem dolgotrajne oskrbe,« so še dodali. Pri Adriaticu Slovenici pa so o tem zapisali: »Če se želi dopolnilno zdravstveno zavarovanje odpraviti, ga je treba nadomestiti le s tako obliko zdravstvenega zavarovanja, ki bo zagotavljala visoko vključenost prebivalstva, s čimer se bo dosegala dodatna socialna varnost vseh slojev prebivalstva.« Konkretno torej zavarovalnici nista zanikali perečega citata. Je pa sicer Trop Skazova dejala, da ji v tem mesecu dni ni nihče grozil, ni pa želela komentirati, ali je v tem času podala kakšno prijavo na policijo.

»Še preden imaš možnost kaj narediti ali spremeniti, postaneš tarča nesorazmernih napadov.« Alenka Bratušek

Na novinarski konferenci je komentirala tudi očitke, da odstopa, ker ji bolj ustreza, da mož dobi posle z javnim sektorjem, kot pa da sama prejema ministrsko plačo. Povedala je, da je Komisija za preprečevanje korupcije izdelala mnenje, v katerem pravi, da moževo podjetje lahko posluje z javnim sektorjem, razen z ministrstvom za zdravje, kar pa se v tem mesecu ni zgodilo.

Če sklepamo torej po ministričini odstopni izjavi, je želela le pomagati Slovencem, a ji to zaradi različnih pritiskov ni uspelo. Kdor jo bo nasledil, torej potrebuje jeklene živce in viteško opremo.

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste