Slovenija

NLB lani z 1,5 milijarde evrov izgube

STA
28. 2. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nova Ljubljanska banka (NLB) je ob visoki rasti oslabitev in rezervacij in ukrepih na podlagi pregleda banke ob koncu leta lani ustvarila nekaj manj kot 1,5 milijarde evrov čiste izgube, kar je več kot petkratnik izgube iz 2012. Na ravni skupine je medtem izguba dosegla nekaj več kot 1,5 milijarde evrov.

NLB

Izguba NLB Skupine je tako natančneje dosegla 1,54 milijarde evrov, kar je 405 odstotkov več kot v 2012. Izguba matične banke pa je bila z 1,44 milijarde od lanske višja za 427 odstotkov, so zvečer iz banke sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V banki so pojasnili, da so lansko poslovanje v veliki meri zaznamovale decembrske aktivnosti, povezane z ukrepi za izboljšanje kapitalske ustreznosti v obliki dokapitalizacije in prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki so sledile pregledu kakovosti aktive banke in stresnim testom. Banka je s tega naslova realizirala 287,5 milijona evrov izgube.

Lani so se po navedbah banke nadaljevali tudi trendi slabšanja kakovosti posojilnega portfelja. To se je odrazilo tudi v visokem znesku oblikovanih oslabitev in rezervacij.

Oslabitve in rezervacije so na ravni matične banke dosegle 1,23 milijarde evrov, kar je enkrat več kot predlani. Na ravni skupine so bile slabitve in rezervacije z 1,07 milijarde evrov za 92 odstotkov višje kot v 2012.

Pred oslabitvami in rezervacijami ter brez enkratnih dogodkov je NLB lani ustvarila dobiček v višini 47 milijonov evrov, kar je bilo za dve tretjini manj kot v 2012. Na ravni skupine pa je NLB pred oslabitvami in rezervacijami ter brez enkratnih dogodkov ustvarila dobiček v višini 15,5 milijona evrov. To je bilo za 88 odstotkov manj kot predlani.

Zaradi slabšanja kakovosti posojilnega portfelja so upadli tudi obrestni prihodki. Čiste obresti so bile tako na ravni matične banke lani s 157,4 milijona evrov za 30 odstotkov nižje kot v 2012, na ravni skupine pa so dosegle 233,5 milijona evrov in bile za 32 odstotkov nižje kot v 2012.

Banka je ob teh trendih in v okviru postopka preobrazbe in reorganizacije sicer zniževala tudi stroške. Na ravni matične banke so se v primerjavi z 2012 znižali za pet odstotkov na 212,4 milijona evrov, na ravni skupine pa za deset odstotkov na 332,8 milijona evrov.

Ob tem v banki spominjajo, da so na višino poslovnih stroškov lani negativno vplivali enkratni stroški povezani z ukrepi za sanacijo banke, predvsem vezani na izvedbo pregleda banke, ki so jo opravile tuje revizijske družbe.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov