Slovenija

Med vožnjo ne nosite pustnih mask

STA
28. 2. 2014, 20.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Da bi bilo pustovanje varno in brezskrbno, policija voznike opozarja, da me vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Policisti bodo za zagotovitev večje varnosti udeležencev v prometu v tem času bolj pozorni tudi na druge kršitve, kot sta vožnja pod vplivom alkohola ter neupoštevanje omejitve hitrosti.

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov, so sporočili s policije.

Ob tem je treba upoštevati, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smejo nositi pustnih mask. Kot opozarja policija, lahko pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči razni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo potnike v vozilu, zato naj jih pospravijo v prtljažnik vozila.

Prav tako velja opozorilo voznikom, naj ne uživajo alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo.

Določene omejitve nošenju pustnih mask veljajo tudi na varovanih območjih. Tako če lastnik ali upravljavec takega območja oz. varnostnik, ki območje varuje, oceni, da bi vstop oseb, ki nosijo pustne maske, lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red, lahko varnostniki uporabijo vse zakonsko skladne ukrepe. Med drugim lahko varnostniki od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled in tudi preprečijo vstop na varovano območje. Ob tem pa mora biti obvestilo o prepovedi vstopa oseb s pustnimi maskami označeno na vhodu varovanega območja.

Policija ob pustovanju poziva tudi k samozaščitnemu ravnanju, saj lahko posamezniki gnečo na javnih prireditvah izkoristijo za rope in drzne tatvine.

Starši naj tako otroke poučijo, kaj naj storijo, če se izgubijo v množici. Potrebno je poskrbeti tudi za lastno varnost in se izogibati temnim ulicam, podhodom in dvomljivim lokalom, pri dvigovanju gotovine pa velja biti pozorni na osebe, ki vas opazujejo ali vam sledijo.

Torbic, denarnic in dragocenosti naj ljudje ne puščajo brez nadzora, previdnost je potrebna tudi pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem, še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci. Vozniki naj se izogibajo parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih, v vozilih pa naj na vidnih mestih ne puščajo denarnic, dokumentov, prenosnih računalnikov, dragih oblačil in drugih vrednih predmetov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov