Slovenija

Vajgl z DeSUS in Zdusom sklenil dogovor o sodelovanju na evropskih volitvah

STA/S.A.
17. 2. 2014, 16.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta danes v Mariboru z evropskim poslancem Ivom Vajglom podpisala memorandum o programskem sodelovanju na letošnjih evropskih volitvah. Na listi Iva Vajgla bodo tako tudi njihovi kandidati, imen pa za zdaj še niso razkrili.

Mediaspeed

Kot je v Mariboru pojasnil Vajgl, so se vse tri strani našle pri programskem sodelovanju, pri katerem lahko vsi samo pridobijo. Na sodelovanje gleda predvsem s stališča političnih ciljev, ki jih želijo doseči, v središču tega pa je, da na evropski ravni opozorijo na vprašanje ter odgovornost za dobro počutje in stabilno življenje starejše generacije.

"Nismo skupaj po naključju. Že lani poleti smo se začeli pogovarjati o tem, da bi lahko sodelovali pri pripravi konvencije OZN o starejših, ki bo večleten proces," je dejal Vajgl. Dodal je, da so na to temo v Evropskem parlamentu oktobra lani že razpravljali na posebni konferenci, ki se je je udeležila tudi delegacija Zdusa.

Vajgl je še dodal, da je ustvarjanje novega ravnovesja med mlado in staro generacijo tema, s katero se bo v prihodnje potrebno ukvarjati tako na evropski kot na svetovni ravni.

Sicer pa bo po njegovem mnenju s partnerji lahko dobro sodeloval tudi pri drugih vprašanjih, saj je program DeSUS kompatibilen z vsem, kar sam počne pri tistih svojih dejavnostih, ki se tičejo Slovenije. Gre predvsem za vprašanja socialnega podjetništva, tehnoloških inovacij in samooskrbe, s katerimi se je že doslej aktivno ukvarjal.

Pričakuje, da bodo v evropski parlament dobili najmanj enega poslanca, realno pa po njegovem obstajajo možnosti, da dobijo še kakšnega več. O kandidatni listi se bodo še pogovarjali. Na njej bodo zagotovo po štiri kandidatke in kandidati, predvsem pa želi, da bi največ časa namenili dobremu programu.

Erjavec je opozoril na dejstvo, da se število starejših v Evropi povečuje, evropske inštitucije pa to vprašanje še vedno nekoliko zanemarjajo. Sprejem konvencije OZN o starejših se mu zdi nujen, saj imajo podobne dokumente že ženske in otroci, medtem ko je starejši, ki so ogrožena skupina, še vedno nimajo.

"Sploh ne dvomim, da Vajgl ne bi bil znova izvoljen, bolj se postavlja vprašanje, ali nam bo na tej listi uspelo doseči takšen rezultat, ki bi nam dal dva evropska poslanca. Lista bo zelo pisana, ne bo šlo za strankarske ljudi, pač pa tiste, ki so se z minulim delom izkazali na področju boja za varstvo pravic starejših," je dejal Erjavec.

Kožuh Novakova je ob tem povedala, da so v preteklosti za podporo prizadevanjem pri sprejetju konvencije OZN o pravicah starejših obiskali vse slovenske predstavnike v Evropskem parlamentu, le Tanja Fajon in Vajgl pa sta jih pri tem takoj podprla. Kot je dejala, se morajo zato potruditi, da bodo dobili takšne evropske poslance, ki imajo občutek za svoje prebivalstvo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste