Slovenija

Zaradi pivske igre se je 14-letni Nejc skoraj zapil do smrti

S.N.
15. 2. 2014, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Potem ko je pivska igra 'neknominate' leta 2008 nastala v Cambridgeu, do letos ni kazalo, da bi dobila kakšne hujše razsežnosti. Zdaj pa je preko facebooka dobesedno izbruhnila in zahtevala že prve žrtve.

V strahu za vse otroke je svojo izkušnjo z najstnikom, štirinajstletnim Nejcem, ki se je pred računalnikom v svoji sobi zapil do nezavesti, delila sedemintridesetletna mamica Mateja iz Postojne. Pri njem sicer ni šlo za neknominate, ampak za drugačno, a nič manj nevarno različico zapijanja.

V Matejini družini se Nejčevo popivanje preko skypa na srečo ni končalo tragično kot nedavno za dvajsetletnega Britanca Isaaca Richarsona, ki ga je ubila smrtonosna kombinacijo vina, viskija, vodke in piva, ali za 22-letnega Rossa Cumminsa z Irskega, ki naj bi popil ogromno količino špirita, ali za Jonnya Byrna ali Stephena Brookesa ... Po izsledkih policije je pri vseh naštetih primerih šlo za pivsko igro neknomitane. Med slovenskimi uporabniki facebooka se igra širi kot računalniški virus, a za zdaj v svoji 'najblažji' različici: nominiranec mora do dna spiti pol litra piva in potem to objaviti na svojem facebooku. A dejstvo je, da je igra v vsej svoji razsežnosti bistveno drugačna, saj je njen namen, da nominiranci na dušek izpijejo čim večje količine čim močnejše količine alkohola, po možnosti v čim bolj norih okoliščinah, nato pa izzovejo prijatelje, naj jih prekosijo.

Pri Nejčevi igri, ki jo je njegovo računalniško družbeno omrežje poimenovalo skype vodkaparty, so bila pravila podobna, a še bolj preprosta: najstniki so pred računalniško kamero spili čim več vodke in pri tem drug drugega spodbujali. »Zvečer je bil Nejc sam doma, njegov starejši brat v svoji sobi, z možem sva od doma odšla za nekaj uric na obisk k sosedom. In ko je naredil vse za šolo, se je po njegovem pripovedovanju začel dolgočasiti, zato se mu je zdelo prima, da se grejo igro. Kje so drugi otroci dobili vodko, ne vem, morda so v steklenice natočili zgolj navadno vodo in v resnici sploh niso pili. No, naš Nejc na to ni pomisli, od alkohola je v hiši našel le domače žganje, ki nam ga kot zdravilo občasno podari moj oče, ki ga iz lastnega sadja kuha sam. In se je s steklenico pogumno postavil pred kamero ter nagibal,« pripoveduje Mateja.

Da je z Nejcem nekaj narobe, so njegovega starejšega brata Petra opozorili prijatelji preko facebooka. »Starejši sin je šel takoj v Nejčevo sobo, a mu ga ni uspelo zbuditi, polil ga je z mrzlo vodo in celo oklofutal, a mu ga ni uspelo zbuditi. Bil je tako v šoku, da niti ni pomislil, da bi naju z možem poklical po telefonu, ampak je kar pritekel k sosedom, začel kriliti z rokami, jecljati, da je z Nejcem nekaj narobe  ... In smo vsi skupaj tekli domov,« mama podoživi strašni večer. Takoj so poklicali reševalce, ki so najprej kar po telefonu dali napotke, kaj naj narediti: hladen tuš, bruhanje, pitje vode ... Prav hitro pa so prispeli tudi oni.

Ker je počasi prihajal k sebi, so ugotovili, da izpiranje želodca ne bo potrebno, zastavili so še nekaj vprašanj. »In ko nam je vsem postalo jasno, da bo posledica alkohola le maček naslednji dan, so se poslovili,« opiše mama in doda, da grozljivega občutka nemoči, tesnobe in strahu z možem ob pogledu na mrtvo pijanega sina nikoli ne bosta pozabila. Dobronamerno sta o dogodku povedala staršem nekaterih Nejčevih prijateljev, da bi bili pozorni, če bi se kaj podobnega dogajalo pri njih, a sta naletela zgolj na zgražanje nad njima in nad Nejcem, ne pa nad dogodkom, zato zdaj javno pozivata starše, naj bodo pozorni, kaj njihovi otroci počnejo, ko so sami v sobi in pred računalnikom.

ODZIV POLICIJE

Vodja sektorja za odnose z javnostmi policije mag. Vesna Drole pravi, da na policiji še nimajo informacij o prisotnosti te igre pri nas. Se pa policija s problematiko prekomernega uživanja alkohola srečuje vsakodnevno pri svojem rednem delu, saj policisti dokaj pogosto ugotavljajo, da so storilci različnih prekrškov pod vplivom alkohola. To je še posebej očitno pri prekrških s področja zakona o varstvu javnega reda in miru in pri cestnoprometnih prekrških. »Področju zlorab alkohola oziroma škodljivim posledicam prekomernega uživanja alkoholnih pijač policija posveča veliko pozornosti, pri čemer tesno sodelujemo z drugimi pristojnimi institucijami, predvsem ministrstvom, pristojnim za zdravje,« še poudari.

 

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov