Slovenija

Ta Slovenec vam ponuja službo za 13.000 evrov!

K.S.
14. 2. 2014, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Državljanska akcija Sanjska služba na družabnih omrežjih išče odgovor, ali je neposredna demokracija utopija ali realnost ...

»Radi bi nastavili ogledalo uradni politiki in ji sporočili, da vsi anonimni državljani nismo neumni in pasivni, da lahko spremembe začnemo po pravilih in z orodji političnih elit in ne z metanjem granitnih kock v parlament,« je povedal Marko Vrtovec, idejni vodja Državljanske akcije Sanjska služba. »Verjamemo, da bo etična in moralna drža izžrebanih kandidatov vsaj na tej ravni ali višja od etike, ki nam jo ponujajo politične elite.«

Državljanska akcija Sanjska služba je nadstrankarska in poteka po natančno določenih pravilih na http://www.facebook.com/dasanjskasluzba. Zajema sprejemanje kandidatur prek spletnega prijavnega obrazca, žrebanje liste osmih kandidatov in najmanj osmih rezerv ter zbiranje podpisov 3000 volivcev za vložitev kandidatne liste. S pomočjo posameznikov iz Mreže za neposredno demokracijo bo imel izžrebani kandidat v primeru zmage na volitvah omogočen ustroj, da postane predstavnik ljudske – spletne javnosti. S pomočjo neposredne demokracije prek družbenih platform mu bo ponujena pomoč pri kakovostnem odločanju, odločal pa se bo po lastni vesti in ne po politični pripadnosti.

Ideja Sanjske službe izvira iz obupa in frustracije nad razmerami tako v slovenski kot tudi v evropski politiki in želje pokazati, da so evropski poslanci odtujeni od volivcev in da ne zastopajo interesov ljudstva, temveč predvsem interese kapitala – korporacij. V iskanju učinkovitejšega načina izbora predstavnikov ljudstva, ki bi pošteno zastopali svoje volivce, je nastal eksperiment preizkušanja možnosti uveljavitve antične demokracije, ki je temeljila na žrebu.

»Kako smo lahko dopustili, da nam, ljudstvu, ukradejo demokracijo,« se sprašuje Vrtovec in poudarja: »Državljanska akcija Sanjska služba je nadstrankarska in z njo želimo izraziti naše ogorčenje nad neodgovornim in nedržavotvornim delovanjem političnih elit. «

V antiki je sorticija ali izbiranje poslancev z žrebom pomenila demokracijo, volitve pa oligarhijo (vladavino maloštevilne elite). Že Aristotel je sorticijo pojmoval kot ključni element vladavine ljudstva, v modernih demokracijah pa so elite z volitvami navadnim ljudem zaprle dostop do centrov odločanja.

O Državljanski akciji Sanjska služba

Državljanska akcija Sanjska služba je družbeno-politični eksperiment uveljavljanja neposredne demokracije s pomočjo žrebanja predstavnikov ljudstva v Evropskem parlamentu. Vsak si zasluži priložnost, da postane poslanec Evropskega parlamenta. Le žrebanje je pravičen način izbora poslancev, ki onemogoča korupcijo, klientelizem, elitizem in odtujenost poslancev od ljudstva.

Pobudniki Državljanske akcije Sanjska služba so danes predstavili družbeno-politični eksperiment, ki lahko z nekaj sreče in s podporo spletne skupnosti na volitvah v Evropski parlament zagotovi sanjsko službo kateremu koli polnoletnemu državljanu Republike Slovenije, ki bo kandidiral in bo izžreban na listo kandidatov v skladu z izvornim modelom demokracije.

 

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov