Slovenija

Poplave še vedno grozijo!

STA
12. 2. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Medtem ko se po dobršnem delu države nadaljuje odpravljanje posledic vremenske ujme, vremenoslovci ob zadnjih padavinah svarijo pred povečanim pretokom rek in nevarnostjo poplav. Zaradi poplavljenih cestišč je več cest zaprtih. Pri Šoštanju se je sprožil tudi plaz, ki ogroža tri hiše.

Črt Kaker

Reka Krka bo zaradi obilnih padavin še naraščala in lahko poplavi tudi območja, ki ležijo višje od njenih običajnih razlivnih površin. Civilna zaščita za Dolenjsko in Belo krajino, ki višek poplavljanja pričakuje sredi noči, je zato prebivalce ob Krki pozvala, naj se na poplave ustrezno pripravijo.

Prebivalci ob Planinskem jezeru pa niso mirno spali že zadnjo noč. Voda je v Planini zalila sedem kleti, posredovati so morali gasilci in vojaki. Prav tako so gasilci s protipoplavno zaščito na cesti Jakovica-Laze preprečili, da bi voda vas Jakovica odrezala od sveta. Prebivalci Šmarate v Loški dolini pa iz vasi lahko pridejo zgolj s čolni.

Ohranjajo se tudi poplavljene površine na Ljubljanskem barju, ki ga je popoldne obiskal tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. V občinah Ig in Vrhnika so gasilci in civilna zaščita še naprej v stanju pripravljenosti, a zaradi ponehanja padavine večjih težav ne pričakujejo več.

V Florjanu pri Šoštanju se je ponoči sprožil velik plaz, ki je zasul hlev. Živali gasilcem ni uspelo rešiti. Plaz ogroža tudi tri stanovanjske hiše, zato so stanovalce evakuirali. Nastanjeni so pri sorodnikih, če bo treba, pa jim bo začasno prebivališče zagotovila občina.

Sicer pa se še vedno nadaljuje vzpostavljanje normalnih razmer in odpravljanje posledic škode, ki sta jo povzročila sneg in želd.

Vlada je na dopisni seji ustanovila delovno skupino za usklajevanje aktivnosti pri odpravi posledic poplav, visokega snega in žleda. Skupina, ki jo vodi infrastrukturni minister Samo Omerzel, bo oblikovala tudi predlog potrebnih sprememb veljavnih zakonov oz. predlog zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic ledene ujme.

Da mora DZ z interventno spremembo zakonodaje omogočiti čim hitrejšo odpravo posledic za vzpostavitev normalnih razmer, izpostavlja tudi poslanska skupina SDS. V ta namen je vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ s predlogi ukrepov za čim prejšnjo odpravo in sanacijo posledic ledene ujme in predlogom interventnega zakona.

Uprava za zaščito in reševanje je na pobudo Luke Koper in Mestne občine Koper pozvala vsa podjetja in samostojne podjetnike, ki imajo na razpolago gradbene stroje in kvalificirane delavce, k prostovoljni delovni akciji za odpravo posledic zadnje vremenske ujme, ki so jo imenovali Vsi za enega, eden za vse.

Akciji, ki jo načrtujejo za prihajajočo soboto, so se pridružili tudi ministrstvo za obrambo, ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direkcija za ceste, Dars, Slovenska vojska, Gasilska brigada Koper in koprska civilna zaščita.

Sicer pa so po nekod še vedno težave z dobavo električne energije. Največ ljudi, okoli 4500 odjemalcev je bilo popoldne brez napajanja iz mreže na območju Elektra Ljubljana, približno 1000 odjemalcem napajanje zagotavljajo z agregati.

Ponoči so na omrežje uspešno priklopili odjemalce Starega trga in Loža. Na območjih Babnega polja, v dolini reke Kolpe, med Cerknico in Logatcem, med Logatcem in Žibršami ter Logatcem in Kalcami pa bo odprava vseh okvar in s tem izpad dobave električne energije trajal še nekaj dni.

Nekaj manj kot 600 odjemalcev je brez napajanja tudi na območju Elektra Primorske. Na Gorenjskem pa so se, da bi ljudem na vseh območjih čim prej zagotovili normalno življenje, odločili za sodelovanje z avstrijskim distributerjem elektrike. Slovensko omrežje bodo vrh Jezerskega povezali z avstrijskim in na ta način že v nekaj dneh zagotovili normalno oskrbo prek omrežja.

Nove agregate medtem dobavljajo v Poljansko dolino na območje Sovodnja, ki spada pod okrilje Elektra Ljubljana. Vsa ostala kritična območja pod okriljem Elektra Gorenjska pa so že toliko sanirana, da so ljudem lahko zagotovili normalno oskrbo z elektriko.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste