Slovenija

Bodo današnji heroji na koncu pozabljeni?

Ž.K.
12. 2. 2014, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenski prostovoljci so v preteklih dneh opravili herojsko delo. Že zdaj vedo, da za svojo požrtvovalnost ne bodo bogato nagrajeni. Lahko se zgodi ravno obratno. Na koncu meseca bo znesek na plačilni listi, zaradi odsotnosti z dela, nižji.

Twitter

Bodo plače nižje?

Ko se je Slovenija prejšnji teden znašla v uničujočem ledenem objemu narave, so bili, kot že tolikokrat poprej, prostovoljni gasilci tisti, ki so reševali ljudi in premoženje ter s svojo nesebičnostjo in trdim delom preprečili, da bi bila katastrofa še hujša. Ob njih so se v najtežjih dnevih fotografirali vsi najpomembnejši predstavniki oblasti: Alenka Bratušek, Roman Jakič in ne nazadnje predsednik države Borut Pahor. Čeprav je ves slovenski politični vrh delodajalce pozval, naj bodo strpni do odsotnosti ljudi, ki na terenu pomagajo odpraviti posledice ledene ujme, so bili odzivi zaposlovalcev različni.

V zakonih vlada zmeda.

 

Nekateri so sledili pozivu, drugi razumevanja niso imeli. Kar nekaj prostovoljcev je tako izkoristilo neplačani dopust, da so lahko pomagali. "Ti ljudje se morejo vrniti na delovna mesta. Najprej je torej treba urediti sivo področje prostovoljnega dela gasilcev, civilne zaščite in vseh, ki se odrekajo delu zato, da pridejo solidarnostno pomagat, z delodajalci pa tega nimajo urejenega tako, kot bi bilo treba. To pa je stvar, ki zadeva zakonodajalce in vlado," je dejal Borut Pahor, medtem ko je skupaj s prostovoljci na območju Postojne čistil odpadno vejevje. Na ministrstvu za delo so nam razložili, da plačano odsotnost z dela zaradi dolžnosti zaščite, reševanja in pomoči ureja tudi zakon o delovnih razmerjih, a je treba glede nadomestila plače in povračila drugih stroškov v zvezi z opravljanjem funkcij, kot je prostovoljno delo, upoštevati posebne predpise, kjer so urejene določene funkcije oziroma obveznosti. Tako v zakonu o gasilstvu piše, da prostovoljnega gasilca zaradi udeležbe na intervenciji ali na usposabljanju delodajalec ne sme odpustiti, razporediti na drugo delovno mesto ali pa ga kako drugače oškodovati. ''Prostovoljnemu gasilcu po zakonu med intervencijo pripada tudi nadomestilo plače, ki ga izplača delodajalec v breme občine. Na ministrstvu za delo pa menijo, da so v vsakem posameznem primeru merodajna določila kolektivnih pogodb ali pa kar osebni dogovor vsakega posameznika z delodajalcem. Kot nam je povedal gasilec Jure Kavčič iz PGD Črni Vrh, meni, da jim po zakonu pripadajo štirje dnevi izrednega plačanega dopusta. Sam pri delodajalcu, podjetju Kolektor iz Idrije, ni imel nikakršnih težav.

Pahor meni, da bi zadevo morala urediti vlada.

Sama odsotnost z dela torej ni problematična. A kakšne plače lahko prostovoljci pričakujejo naslednji mesec oziroma komu bodo delodajalci naprtili strošek manjkajočih delavcev? Državi, lokalni skupnosti ali pa bodo breme prenesli kar na delavca? Pri odpravljanju posledic ledene ujme je namreč sodelovalo kar 1250 prostovoljcev, ki so na terenu opravili kar 50.000 prostovoljnih ur. Očistili so več kot 5000 kubičnih metrov vejevja in več kot 1000 kilometrov cest. In delo še ni končano. Po oceni predsednika Pahorja bo potrebno še kar nekaj mesecev prostovoljnega dela. "Da bi prostovoljci iz vse Slovenije v domačem okolju ali drugod pomagali narediti to deželo, ki je sicer lepa, a zdaj tudi ranjena, spet urejeno, bo potrebna cela pomlad," je opozoril. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste