Slovenija

Razmere po Sloveniji se počasi umirjajo, številne ceste še zaprte

STA/N.J.
7. 2. 2014, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Razmere po snežni ujmi z žledom se tudi na območjih, ki so bila najbolj prizadeta, umirjajo. Ponekod so še vedno brez elektrike, marsikje pa so še težave v prometu. Tudi zaradi podrtih dreves in električnih drogov ostajajo zaprte številne ceste.

Arhiv Svet24

V občinah okoli Ljubljane so težave le še v hribovitih predelih. V občini Vrhnika so se razmere od nedelje in ponedeljka zelo popravile. V samem mestu in okoliških vaseh je bila dobava z električno energijo kmalu znova vzpostavljena, težave ostajajo na Zaplani, Smrečju na Podlipo, na Pokojiški planoti, pa tudi v delu obrobja Vrhnike, je za STA pojasnil poveljnik vrhniške Civilne zaščite Viktor Razdrh.

Kot je dodal, Civilna zaščita in gasilci pomagajo delavcem elektro podjetij pri odpravljanju težav, kjer to lahko. Počasi se vzpostavlja zasilna električna mreža, najbolj vprašljiva je vzpostavitev na Zaplani, kjer so vezani na napajanje z logaškega konca. Na vseh območjih, kjer še ni električnega napajanja, si pomagajo z agregati, ki so jih v začetni fazi za posamezen objekt zagotovili za dve, tri ure, zdaj pa se ta čas podaljšuje in jih imajo ponekod zagotovljene že 12 ur ali celo celodnevno.

Na območju vrhniške občine sta še vedno zaprti tudi dve regionalni cesti, in sicer proti Borovnici in Horjulu, kjer se je podrlo ogromno dreves in je cesta še vedno nevarna. V občini Dobrova-Polhov Gradec, kjer je bilo še v četrtek veliko cest neprevoznih, bodo tekom današnjega dne odprli vse ceste razen regionalne ceste Polhov Gradec-Ljubljanica (Mala voda), je za STA povedal župan občine Dobrova-Polhov Gradec Franc Setnikar.

Težave z električno energijo imajo še vedno v delu Črnega vrha in delu Polhovega Gradca, pa tudi hribovskih krajih, ki so po županovih besedah

 

še vedno brez elektrike. Prav tako so se razmere umirile v občini Horjul, tudi v njenih hribovitih predelih. Ceste so sicer še zaprte, toda tekom današnjega dne načrtujejo odprtje ceste Dobrova-Horjul, prav tako pa predvidoma tudi regionalne ceste Vrhnika-Horjul. Ostale ceste bodo odprli v soboto in nedeljo, je za STA dejala direktorica občinske uprave Jana Jereb. V hribovitih predelih pa so še vedno brez elektrike.

Simbolična fotografija


Tudi v občini Ig pravijo, da so se razmere umirile. Trenutno pričakujejo, da še zadnje hiše dobijo elektriko, je dejal ižanski župan Janez Cimperman. Vsi prebivalci imajo vodo, tudi Gornji Ig, ki je v četrtek še ni imel, je dejal. Čiščenje ledu in žleda, zaradi česar so že v četrtek občasno zapirali posamezne odseke primorske avtoceste, se nadaljuje. Avtocesto so zaprli od Logatca proti Vrhniki, prav tako pa tudi počivališče Studenec. Na štajerski avtocesti so zaradi podrtega drevja zaprli počivališče Polskava proti Ljubljani.

Nevarnost padanja žleda

Na dolenjski avtocesti je nevarnost padanja žleda na cestišče od Grosuplja proti Višnji Gori. Na prometno-informacijskem centru pa opozarjajo, da tudi drugod obstaja nevarnost padanja talečega snega in ledu z objektov nad cestami in z neočiščenih vozil. Prav tako je zaradi poškodovanih varovalnih ograj povečana nevarnost, da na cesto zaidejo živali.

Na Severnoprimorskem čistijo žled in vejevje na trasah daljnovodov, da bi tako omogočili delavcem Elektra Primorska popravilo daljnovodov. Poleg pripadnikov 17 prostovoljnih gasilskih društev in drugih reševalnih ekip je na tem območju znova 41 pripadnikov Slovenske vojske s svojimi vozili, ki pomagajo odstranjevati posledice ujme.

STA



Na območju Elektra Ljubljana je brez električne energije 16.000 odjemalcev. Na območju Notranjske je zaradi izpada 110 kilovatnega omrežja brez električne energije večina odjemalcev. Ekipam pa je uspelo delno sanirati 110 kilovatno omrežje do Vrhnike.

Elektro Maribor oskrbel že skoraj vse

V Elektru Maribor so zagotovili oskrbo skoraj vsem odjemalcem na srednji napetosti. Nadaljujejo pa delo na nizkonapetostnem omrežju. Vse prebivalce opozarjajo, naj se ne približujejo poškodovanim daljnovodom in naj sami ne skušajo odstranjevati dreves, ki so padla na vodnike, saj so ti še vedno lahko pod napetostjo. Prav tako naj ne skušajo odstranjevati poškodovanih žic, kablov ali drogov.

Urad za delo Postojna, ki je bil zaradi posledic vremenske ujme v preteklih dneh zaprt, je znova odprl vrata in opravlja vse storitve, so sporočili iz republiškega zavoda za zaposlovanje. Odprta sta tudi urada za delo v Logatcu in Cerknici, ki pa zaradi izrednih razmer do nadaljnjega zagotavljata le osnovne storitve.

Kamnik: preklicali izredne razmere

V občini Kamnik so zjutraj preklicali izredne razmere, ki so jih razglasili v nedeljo popoldne. Odstranjevanje posledic ledene ujme pa se nadaljuje. Najbolj prizadeto je območje Kamniške Bistrice.

Ker hoja po gozdu še vedno velja za smrtno nevarno, gozdarji trenutnega stanja v populacijah prostoživečih živali ne morejo natančno ugotoviti. A ker so telesno prilagojene za preživetje tudi v takšnih razmerah, kot jih ustvarja trenutna ujma na Notranjskem, stanje verjetno ni kritično oz. alarmantno. Kljub temu naj bodo ljudje previdni, opozarjajo v postojnski enoti Zavoda za gozdove.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov