Slovenija

Bratuškova: "Župani so tisti, ki morajo povedati, kaj potrebujejo na svojem območju."

STA / J. P.
5. 2. 2014, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes z obrambnim ministrom Romanom Jakičem obiskala v vremenski ujmi prizadeto Ljubno ob Savinji in Zgornjo Savinjsko dolino. V izjavi za medije je ocenila, da je po državi še vedno največja težava oskrba z elektriko. Število tistih, ki so brez elektrike, se je po njenih navedbah krepko zmanjšalo.

Reuters

Bratuškova je dejala, da je Slovenija priča veliki naravni nesreči in je ponosna, da se je spet pokazala velika solidarnost ljudi. Gasilci iz Murske Sobote tako že prihajajo na pomoč prizadetim v vremenski ujmi na Notranjskem. Pojasnila je, da jih je župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik seznanil z razmerami v tej občini, v kateri je še vedno nekaj gospodinjstev brez elektrike, nekatere ceste so še neprevozne.

Premierka je ponovila, da ocenjevanje škode po tokratni vremenski ujmi pride na vrsto, ko se bodo razmere v državi umirile. Po njenih besedah so v ospredju predvsem človeška življenja.

Delodajalce je pozvala, naj prostovoljnim gasilcem omogočijo odhod na prizadeta območja, tiste delodajalce, ki delavcem ne verjamejo, da v službo ne morejo priti zaradi neprevoznosti cest, pa pozvala, naj sami preverijo, katere ceste so prevozne oziroma neprevozne.

Lokalne skupnosti je premierka pozvala k sodelovanju s civilno zaščito, saj bodo le tako prišli do prave pomoči in tudi do pomoči Slovenske vojske (SV), če jo bodo potrebovali.

"Župani so tisti, ki morajo povedati, kaj potrebujejo na svojem območju," je še dejala Bratuškova.

Jakič je postregel s podatkom, da je trenutno angažiranih okoli 400 vojakov, na področju Zgornje Savinjske doline je 72. brigada z 220 vojaki, od tega jih je 30 na Ljubnem ob Savinji, drugi pa so razporejeni po drugih občinah. Opozoril je, da SV sama ne more na teren, vojsko mora angažirati civilna zaščita na pobudo lokalnih skupnosti. Civilna zaščita je v takih situacija tista, ki usklajuje delo vojakov.

"Mi vojakom ne moremo razdeliti motornih žag in jih poslati v gozdove, ker za to niso usposobljeni. Angažiranih je 390 sekačev v Sloveniji z licenco za delo v gozdu. SV je s svojo mehanizacijo in znanjem vedno pripravljena priskočiti na pomoč, če bo angažirana s strani civilne zaščite," je pojasnil minister.

Z madžarske ambasade v Ljubljani so danes sporočili, da sta se v torek madžarski in slovenski minister za zunanje zadeve, Janos Martonyi in Karel Erjavec dogovorila, da bo Madžarska Sloveniji posodila tri generatorje. Ti bodo v Slovenijo prispeli danes dopoldne.

Župan Naraločnik je izrazil pričakovanje, da bodo z današnjim obiskom premierke in obrambnega ministra pridobili manjkajoča sredstva za preživetje občanov Ljubnega ob Savinji, ki so bili pet dni brez elektrike. Po oceni župana bodo nekatere bolj oddaljene kmetije brez elektrike še dober teden, predvsem zaradi izjemno težkega terena in razmer v gozdovih.

Poudaril je, da so v torek dobili elektriko in mobilni signal v večjih središčih Zgornje Savinjske doline. Meni, da se razmere umirjajo, s pomočjo vojske in prostovoljcev pa se trudijo prebiti do ljudi na bolj oddaljenih območjih.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je znova opozoril, da v civilni zaščiti od lokalnih skupnosti pričakujejo, da sporočilo, če potrebujejo dodatne sile in sredstva za normalizacijo razmer. "Ko dobimo te informacije, lahko zagotovimo pomoč vojakov, gasilcev ali kakšno drugo pomoč."

Poudaril je, da doslej niso prejeli še nobene informacije, ki bi se nanašala na pomoč glede zagotovitve prevoznosti lokalnih cest. Po Šestanovih besedah je trenutno v Sloveniji 56 velikih agregatov, o njihovi razdelitvi pa odloča elektrogospodarstvo, ki je tudi samo zagotovilo določeno število agregatov.


Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan