Slovenija

Bratuškova prepričana, da bo Omerzel pojasnil okoliščine; Vizjak mu očita laži

STA / J. P.
29. 1. 2014, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek je prepričana, da bo minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel v okviru interpelacije v DZ pojasnil vse okoliščine ter odgovoril na vsa vprašanja in očitke. "Mojo podporo ima," je dejala, vlagateljem pa sporočila, da mora vsak, ki sodi o nezakonitosti in etičnosti drugih, najprej počistiti pred lastnim pragom.

Bratuškova je na seji DZ dejala, da je v resorju ministra Omerzela prišlo na dan vse preveč napak preteklosti. Če lahko ministra česa okrivimo, ga lahko tega, da težav ni pometel pod preprogo kot nekateri pred njim, ampak se je z njimi soočil. Prepričana je, da bo interpelacijo uspešno prestal.

Poslanec SDS Andrej Vizjak je v obrazložitvi interpelacije v imenu predlagateljev dejal, da si je Omerzel v razmeroma kratkem času ministrovanja nabral zelo veliko očitkov. Očital mu je laži, nezakonito ravnanje, negospodarno ravnanje ter nespoštovanje sklepov vlade in priporočil DZ.

Interpelacijo zoper Omerzela je vložila skupina 31 poslancev, poleg 30 poslancev SDS in NSi je podpis prispeval še nepovezani poslanec Ivan Vogrin. Vizjak je prepričan, da gre koaliciji pri podpori Omerzelu za preživetje.

Očitki se nanašajo tudi na posle Omerzelovega podjetja Lastinski z državnim Darsom glede vzdrževanja cestno-vremenskih postaj. Čeprav je minister na zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom pred prevzemom položaja dejal, da ne bo podpisoval novih pogodb z Darsom, če bo izbran za ministra, je hotel skleniti novo pogodbo o vzdrževanju teh postaj, kar pa so preprečile medijske objave, je dejal Vizjak.

Bratuškova je glede tega spomnila, da je vlado leta 2008, ko je bila podpisana prva pogodba med Lastinskim in Darsom, vodil Janez Janša, resorni minister pa je bil Radovan Žerjav. Če je bilo s tem kaj narobe, bi Bratuškova pričakovala, da bi ukrepali že takrat.

"Če je s tem poslom kaj narobe, bi pričakovala, da boste ukrepali. Ne zvračati tega na vlado Alenke Bratušek, ampak poglejte, kdo je takrat to delal," je dejala.

Predlagatelji ministru očitajo tudi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Bratuškova je ob tem izrazila veselje, "da bomo imeli od danes vsi enake standarde tudi glede Komisije za preprečevanje korupcije". Njen predsednik v odstopu Goran Klemenčič je bil do nedavnega "sovražnik številka ena", ko smo poslušali besede, ki so prihajale iz SDS, je dodala.


Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste