Slovenija

Družba Polzela tik pred ustavitvijo tkalskih strojev

STA / J. P.
29. 1. 2014, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Družba Polzela še ni prejela državne pomoči za prestrukturiranje, čeprav je gospodarsko ministrstvo novembra lani to pomoč odobrilo, opozarjajo v družbi. Račune imajo blokirane in če se državna pomoč ne sprostila do petka, se bodo tkalski stroji ustavili, so sporočili.

Facebook

Kot so uprava, nadzorni svet in reprezentativni sindikat zapisali v pismu, posredovanem v torek in naslovljenem na predsednico vlade, ministre in poslance DZ, je le še podpis finančnega ministra Uroša Čuferja potreben za trajnostno rešitev poslovanja Polzele, ki po 85. letih delovanja še vedno predstavlja "biser nacionalne tekstilne industrije".

Poudarjajo, da so kakovost njihovih izdelkov, znana blagovna znamka ter vrsta mednarodnih nabavnih in prodajnih kanalov neprecenljiv kapital.

"Sanacijski procesi so bili v zadnjih dveh letih trdi, učinkoviti in ciljno usmerjeni. Zato so pritegnili deležnike, ki v njem vidijo smiselnost nadaljevanja tekstilne dejavnosti Polzele. Vključno z bankami, ki so pokazale pripravljenost sodelovanja do obdobja, ko se bo kateri od naših strateških kupcev ali potencialnih finančnih vlagateljev odločil za znaten lastniški vstop v družbo, s ciljem nadaljevanja njene proizvodnje," ocenjuje vodstvo Polzele.

Po njihovih navedbah je tudi država ugotovila, da so neto plačnik davka na dodano vrednost, da poleg plač za dajatve nakazujejo več kot štiri milijone evrov letno v proračun ter da bi v primeru prenehanja poslovanja morala samo za nadomestila z zavoda za zaposlovanje plačati poltretji milijon evrov.

Trajno rešitev sanacije po mnenju vodstva družbe predstavlja le sprostitev odobrene državne pomoči.

To je bilo po njihovih navedbah tudi vodilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da je novembra lani odobrilo državno pomoč za čas prestrukturiranja Polzele v višini milijon evrov, odločitev pa je potrdila tudi strokovna komisija za dodeljevanje pomoči.

Banke, ki so po besedah vodstva družbe ves čas naklonjene nadaljevanju tekstilne industrije na Polzeli, pri čemer je Probanka med njihovimi velikimi lastniki, pa so te dni pričele rubiti sredstva na računih družbe. Blokade računov negativno vplivajo na sanacijski proces, opozarjajo v družbi.

Po sprejetih ukrepih sanacije, kot je odprodaja dela nepotrebnega premoženja, prezaposlitev dela zaposlenih in okrepitev blagovne znamke, pa so zdaj v precepu med izvedljivimi sanacijskimi ukrepi in operativnim krčem na poslovnem področju, pravijo. Trajno rešitev sanacije po mnenju vodstva družbe predstavlja le sprostitev odobrene državne pomoči.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste