Slovenija

Po očitkih KPK bodo o usodi poslanca Zanoškarja razpravljali še organi PS

STA
28. 1. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Poslanec PS Matjaž Zanoškar je svojo plat zgodbe očitkov o korupciji pri zaposlitvi sina na občini Slovenj Gradec v času, ko je bil župan, danes pojasnjeval poslanski skupini PS. A bodo o tem razpravljali še organi stranke. Zanoškar priznava objektivno odgovornost, odstopiti pa ne namerava. Kot pravi, ni vedel ne za razpis ne za sinovo zaposlitev.

pozitivnaslovenija.si

Občina Slovenj Gradec je v času Zanoškarjevega županovanja po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) najprej za določen, nato pa za nedoločen čas zaposlila županovega ožjega družinskega člana, in sicer na podlagi razpisnih pogojev, ki so mu izrazito ustrezali. S tem se je danes seznanila tudi poslanska skupina PS.

Zanoškar se je pred tem pogovarjal tudi z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem, ki pa je v izjavi novinarjem pojasnil, da odločitve danes še niso sprejeli.

Zanoškar je v izjavi novinarjem pojasnil, da v samem postopku ni bil pozvan na zagovor pred protikorupcijsko komisijo, je pa dobil možnost odgovora na osnutek zaključnega poročila KPK. Nanj ni odgovoril, saj je ocenil, da mora to storiti mestna občina, ki jo je vodil. Sam namreč ni vodil razpisa zaposlitve njegovega sina niti določal razpisnih pogojev, je ponovil Zanoškar in dodal, da pričakuje možnost zagovora pred KPK.

Hkrati priznava, da je objektivno odgovoren. "Če bi bil danes župan, bi najmanj poklical referente, ki so vodili postopek, na zagovor, zakaj so tako delovali, in prepričan sem, da bi mi tudi odgovorili. A danes nisem več župan," je dejal.

Zatrjuje, da ni vedel ne za razpis ne za oblikovanje pogojev za zaposlitev v primeru njegovega sina. Prav tako zagotavlja, da ni vedel niti za to, da se je njegov sin prijavil na razpis. Če bi vedel, za kaj gre, bi sinu predlagal, naj se ne prijavi, je dejal.

Kot je bilo navedeno v poročilu KPK, je Mestna občina Slovenj Gradec v času Zanoškarjevega županovanja leta 2008 objavila javni razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, in sicer za določen čas. Kot opozarjajo na KPK, je bil razpis objavljen "z diskriminatornim pogojem pri zahtevani poklicni izobrazbi - profesor športne vzgoje".

Tudi Zanoškar danes priznava, da so pripravljavci razpisa pri razpisnih pogojih "morda malo prešli".

Sicer pa, kot pravi, razume poslansko skupino in tudi stranko, da se za zdaj še ni odločila o njegovi usodi. Poslanska skupina PS bo namreč z razpravo, najverjetneje na svetu stranke, počakala zato, ker se Zanoškar želi pogovoriti še s KPK. Sejo sveta PS naj bi po nekaterih informacijah imeli že v četrtek, a naj bi bila ta namenjena le odločanju o tem, kateri evropski politični skupini se bo pridružila stranka.

V teh dneh se je Zanoškar sredi očitkov znašel še zaradi poslanskega stanovanja v Ljubljani, v katerem naj bi večinoma živel njegov sin, medtem ko sam poslanec prejema nadomestilo za ločeno življenje.

V DZ so že v ponedeljek poudarili, da bi bil poslanec dolžan prijaviti svoje otroke v službenem stanovanju, če ti v njem dejansko prebivajo. Potrdili so, da Zanoškar prejema nadomestilo, za preverjanje, kdo dejansko živi v stanovanju poslanca, pa da nimajo zakonite podlage. Zapisali so tudi, da od Zanoškarja pričakujejo pojasnilo o uporabi njegovega poslanskega stanovanja.

Zanoškar je danes pojasnil, da gre za drugega sina, ki je trenutno brezposeln. Ker pa mu on plačuje položnice, med drugim tudi za telefon, je bilo po njegovih besedah najbolj elegantno, da ga prijavi na svoj naslov. Po poročanju medijev ima namreč sin telefon prijavljen na naslovu Zanoškarjevega poslanskega stanovanja.

V preteklosti je bilo sicer zaradi raznih očitkov KPK funkcionarjem in drugih nepravilnosti že nekaj pozivov k odstopom.

Prvak DeSUS Karl Erjavec konkretnega primera glede Zanoškarja ne želi komentirati, a po njegovem mnenju "vsak, ki ima neko prtljago, ne bi smel opravljati javne funkcije". Prvak SD Igor Lukšič je za STA navedel, da takšno ravnanje meče senco na vso politiko. "Občina in država ne smeta biti plen za družinske gostije," opozarja Lukšič.

Predsednik DL Gregor Virant pa tokrat ocenjuje, da je Zanoškarjev primer stvar premierke in vodje PS Alenke Bratušek.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste