Slovenija

Spodbudno - V Občini Krško letos za 18 milijonov naložb

STA/mv
26. 1. 2014, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Občini Krško, kjer načrtujejo za 44 milijonov evrov prihodkov in nekaj manj kot 43 milijonov evrov odhodkov, bodo letos nekaj manj kot 18 milijonov evrov namenili za naložbe. Podobno kot lani bodo največ denarja namenili za področji družbenih dejavnosti in gospodarske infrastrukture, je krški župan Miran Stanko povedal za STA.

Dolenjski list

Stanko je med letošnjimi naložbami izpostavil predvsem nadaljevanje projekta hidravličnih izboljšav vodovodnega omrežja, ki ga Občina Krško izvaja s sosednjima občinama Kostanjevica na Krki in Brežice, in nadaljnjo gradnjo krške obvoznice ter namakalnega sistema Kalce - Naklo. V občini bodo med drugim končali celovito prenovo krškega mestnega jedra, nadaljevali bodo s komasacijami in agromelioracijami, energetsko sanirali Osnovno šolo Jurija Dalmatina in začeli prenovo krškega kulturnega doma. V zbirališču odpadkov v Spodnjem Gradu bodo uredili pokrito kompostarno, med največjimi gospodarskimi pridobitvami pa je župan navedel Krkin novi kompleks za proizvodnjo zdravilnih farmacevtskih učinkovin v Krškem.

Na začetku 50 novih delovnih mest

Novomeška Krka bo namreč v svojem novem krškem proizvodnem obratu Sinteza 1, katerega vrednost so skupaj z njegovo infrastrukturo ocenili na 85 milijonov evrov, letos začela s proizvodnjo. V začetku tega projekta si obetajo približno 50, v naslednjih desetih letih pa do predvidoma 400 novih delovnih mest, je navedel Stanko. Nadaljeval je, da jim med letošnje občinske naložbe ni uspelo uvrstiti gradnje novega savskega mosta, katerega projekt je v pristojnosti Direkcije RS za ceste in za katerega občina že pripravlja dokumentacijo ter odkupuje zemljišča. Z omenjenim projektom se bodo potegovali tudi za evropski denar, s temi sredstvi pa bi ga lahko zgradili v prihodnjih dveh letih, je napovedal. Stanko je opozoril še na zastali projekt odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem in na neizpolnjevanje zavez oz. odškodninskih protokolov, ki jih je država let 2007 sklenila z Občino Krško. Ta sicer zaradi prisotnosti jedrskih objektov na leto dobi približno 8,2 milijona evrov odškodnine.

Zadolženosti niso povečevali

Glede dolgov občine, ki znašajo približno 19,5 milijona evrov, je župan pojasnil, da njene zadolženosti v zadnjih letih niso povečevali, hkrati pa občinske dolgoročne dolgove letno zmanjšujejo za približno poldrugi milijon evrov. V času njegovega županovanja so poravnali za približno 3,5 milijona evrov dolgov, kar daje v primeru potrditve njenih evropskih projektov občini možnost nove zadolžitve, je še povedal Stanko.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste