Slovenija

Šrot: Mi očitate oškodovanje družbe ali pridobitev koristi? Oboje!

STA
23. 1. 2014, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal krivde za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja. Tudi nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld, ki sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja, nista priznala krivde.

Mediaspeed

Po manj kot letu dni od prve obsodilne sodbe je moral danes Šrot znova sesti na zatožno klop, na predobravnavnem naroku pa je imel možnost skleniti dogovor o priznanju krivde, vendar tega ni storil. Za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja je zagrožena osemletna zaporna kazen.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, ki pa nikoli niso bile poplačane v celoti. Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe naj bi bile, kot je prepričan okrožni državni tožilec Jože Kozina, zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga.

Krivde ni priznal

Šrot je še pred morebitnim izrekom o krivdi danes dejal, da obtožnice ne razume v celoti, zato je želel, da mu jo tožilec predstavi. Želel je izvedeti, ali mu tožilstvo očita oškodovanje družbe ali pridobitev koristi. "Priznam, da sem storil menedžerski prevzem, nisem pa storil kaznivih dejanj," je dejal.

Očitajo mu oboje

Kozina je dejal, da mu obtožnica očita oboje, saj da je "škoda zrcalna slika pridobljene koristi". Šrot je po njegovih besedah s tem, ko je za potrebe refinanciranja prevzemnega projekta, prenašal sredstva na Infond Holding, naklepno oškodoval družbo, saj je vedel, da ta posojila, ki so bila že v začetku nezakonita, ne bodo vrnjena. Šrot z utemeljitvijo tožilca ni bil zadovoljen, vendar sodnica Vladislava Lunder danes ni dovolila nadaljnjega razčiščevanja morebitnih nejasnosti glede obtožnice. Predsednici senata je Šrot zato očital, da s svojimi stališči pravzaprav opravlja funkcijo tožilstva. Obramba sicer ne bo predlagala izločitve senata, se pa sprašujejo, ali v tem postopku lahko Lundorva odloča nepristransko, glede na to, da je v vsebinsko podobnem sporu Šrota enkrat že spoznala za krivega. Šrotu je namreč prvostopenjsko sodišče lani zaradi zlorabe položaja pri preprodaji delnic Istrabenza že prisodilo pet let in 10 mesecev zaporne kazni, vendar sodba še ni pravnomočna.

 

Začenja se glavna obravnava

Ker obtoženi na predobravnavnem naroku niso priznali krivde, se bo zanje začela glavna obravnava v sojenju. Še pred tem je Kozina kot nove dokazne predloge danes sodišču predložil štiri listine, med drugim izjave Šrota in Rutarja, iz česar naj bi izhajal dokaz o njunih vlogah v družbah. Predložil je tudi strokovno mnenje KPMG, ki je bilo izdelano za potrebe pravdnega postopka, ki poteka na gospodarskem oddelku.


Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je poudaril, da so bile predložene izjave podane zunaj dokaznega postopka in zato ne morejo biti del dokaznega gradiva. Predlagal pa je zaslišanje nekdanjega finančnika laške pivovarne Roberta Šege in nekdanje predsednice upravnega odbora Dela Andrijane Starina Kosem, ki sta sodelovala v pogajanju s kupci Mercatorja in na sestankih, kjer so se dogovarjali o posojilih znotraj skupine.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov