Slovenija

Avtomobilski proizvajalci nas v procesu prestrukturiranja podpirajo

STA/M.J.
15. 1. 2014, 18.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Avtomobilski proizvajalci Cimosu nikoli niso dali ultimata, nasprotno, največji kupci, kot so HTT, BMW, PSA in Ford, jih v procesu prestrukturiranja vseskozi podpirajo, so za STA poudarili v koprski družbi. Po navedbah v medijih naj bi namreč nekatere večje stranke podpis novih pogodb s Cimosom pogojevale s čim prejšnjim saniranjem družbe.

Cimos

Neuradno naj bi BMW in ostale večje stranke, za katere je Cimos sistemski dobavitelj, zahtevale, da se koprsko podjetje sanira do 15. marca. Če tega ne bo, ne bo niti novih sedemletnih pogodb, Cimos pa bi posledično lahko propadel, je v torek poročal POP TV.

V Cimosu pa so za STA danes pojasnili, da jim avtomobilski proizvajalci niso nikoli dali ultimata. "Nasprotno, vseskozi nas največji kupci (HTT, BMW, PSA, Ford) v procesu prestrukturiranja podpirajo. Oni so tudi eden ključnih deležnikov, ki tekoče spremljajo naš napredek v procesu prestrukturiranja in se redno udeležujejo mesečnih sestankov, ki so namenjeni vsem vpletenim stranem (lastnikom, upnikom, kupcem) ter pri tem zelo aktivno sodelujejo," so poudarili.

Naročila tako največjih kot tudi novih kupcev za projekte v seriji redno prihajajo, zagotavljajo. "Nekoliko bolj so sicer naši največji kupci zadržani pri dodeljevanju novih projektov," priznavajo. To sicer ne pomeni, da novih poslov ne dobivajo, "bi jih pa lahko zagotovo več, v kolikor bi se finančno prestrukturirali in s tem zagotovili dolgoročno stabilnost poslovanja".

Prav tako v koprski družbi pojasnjujejo, da imajo za prihodnjih nekaj let dovolj tekočih naročil. Zaradi narave in ročnosti projektov v avtomobilski industriji, kjer potekajo povprečno sedemletni ciklusi, pa je zanje pomembno, da so kontinuirano vključeni v procese dodeljevanja novih poslov s strani kupcev, "kar je bilo upočasnjeno v zadnjih dveh letih izključno kot posledica finančne situacije".

V Cimosu sicer razumejo voljo vseh ključnih deležnikov po čim prejšnjem zaključku saniranja, vendar poudarjajo, da pri tem "ni edino pomembna hitrost, temveč tudi kakovost končne rešitve, ki mora omogočiti podjetju dolgoročno vzdržne pogoje".

Podjetje je po njihovih navedbah v obsežnem procesu finančnega in poslovnega prestrukturiranja. Slednji vsebuje več projektov, katerih izvedba je ključnega pomena za zagotovitev dolgoročno vzdržnega poslovanja, vsekakor pa je v prvi vrsti nujna izvedba finančnega dela, dodajajo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov