Slovenija

Gozdarji ponovno na terenu

STA/M.J.
17. 12. 2013, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Ivo Trošt je še pred sredino primopredajo poslov novemu vršilcu dolžnosti Damjanu Oražmu preklical navodilo, s katerim je bilo ustavljeno terensko delo gozdarjev. Z današnjim dnem je tako ponovno normalno steklo celotno delo gozdarjev na terenu.

Moški je zaradi hudih poškodb umrl (fotografija je simbolična).

Trošt je navodilo preklical na podlagi sklepa ponedeljkove izredne seje sveta Zavoda za gozdove Slovenije, so sporočili z Blejske območne enote zavoda, informacijo pa so za STA potrdili tudi na Zavodu za gozdove Slovenije.

Na Blejski območni enoti so še pojasnili, da finančna situacija zavoda še ni rešena, temveč da bo z najetjem 300.000 evrov kredita zgolj preložena na kasnejše obdobje.

Vsem lastnikom gozdov in ostalim uporabnikom storitev se območna enota Bled opravičuje za nastale razmere. Izpad terenskega dela bodo skušali čim hitreje nadoknaditi. Pozivajo vse lastnike, ki so v tem času zaradi terenske odsotnosti delavcev zavoda začeli opravljati določena dela v gozdu brez odločbe oz. dovoljenja, naj nemudoma pokličejo svojega revirnega gozdarja. S tem se bodo izognili morebitnih težav z gozdarsko inšpekcijo in drugimi nadzornimi službami.

Sanacija vetrolomnih površin poteka izredno intenzivno. Na delu je množica lastnikov, ki hitijo z pospravilom poškodovanega drevja. "Opažamo še vedno veliko število neprimerne osebne zaščitne opreme, slabo pripravljenega orodja, motornih žag in neprimerno opremljenih traktorjev. Še posebno opozarjamo na tehniko oz. varnost dela, ki so najpogosteje vzrok nezgodam, žal tudi smrtnim," še poudarjajo blejski gozdarji.

Na območni enoti Bled bodo zato v naslednjih tednih organizirali več tečajev varnega dela, prilagojenega sanaciji poškodovanega drevja. Tečaj bo brezplačen.

Vlada je Oražma na mesto vršilca dolžnosti direktorja imenovala na ponedeljkovi dopisni seji, in sicer do imenovanja direktorja zavoda. Troštovo razrešitev je minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan predlagal zaradi nevestnega in malomarnega dela.

Zavod za gozdove Slovenije je namreč zaradi pomanjkanja sredstev ustavil nujna strokovna dela javne gozdarske službe na terenu, lastnike gozdov pa napotil, naj se telefonsko obrnejo kar na pristojno ministrstvo.

Zavod je kot razlog za ustavitev izvajanja nujnih strokovnih del navedel primanjkljaj v novembru in decembru za materialne stroške, in sicer v višini 280.000 evrov.

Nujna strokovna dela mora zavod za gozdove opravljati po zakonu o gozdovih in so določene tako v programu dela za leto 2013 kot finančnem načrtu za leto 2013.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov