Svet

Glavna priča proti Sanaderju še ni vrnila podkupnine

STA/N.J.
17. 12. 2013, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Podjetnik Robert Ježić, ki je bil glavna priča na sojenju nekdanjem hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju v korupcijskem primeru Ina-Mol, kljub obljubam na sodišču še ni vrnil petih milijonov evrov podkupnine, ki naj bi jih madžarska družba Mol plačala Sanaderju za prevzem upravljavskih pravic v Ini. To bi bil ključni materialni dokaz tožilstva.

Reuters

Čeprav je Robert Ježić lani na sojenju Ivu Sanaderju obljubil, da bo denar vrnil v 30 dneh, tega še ni storil. Nasprotno, celo zavrnil je prevzem sodbe sodišča o povračilu denarja zaradi domnevne postopkovne napake pri vročitvi, njegovo novo švicarsko podjetje Dioki Holding pa se je na razsodbo celo pritožilo, navaja Jutarnji list.

Ježić je Dioki Holding ustanovil v Švici, potem ko je zaprl podjetje Xenoplast, preko katerega je Mol domnevno plačal polovico podkupnine za Sanaderja junija 2009. Sanader in Ježić sta bila nekdaj dobra prijatelja, nato pa se je Ježić dogovoril s tožilstvom, da ne bo obtožen in bo pričal proti nekoč najmočnejšemu hrvaškemu politiku.

Sanaderjevi odvetniki zagotovo izkoristili nove okoliščine, da bi med postopkom pritožbe predstavili Ježića kot neverodostojno pričo, ker ni izpolnil svojih obljub sodišču, poročajo hrvaški mediji.

Njegovo zavračanje vrnitve spornega denarja ne bo pomagalo niti pri odločanju hrvaškega vrhovnega sodišča, ker gre za pomemben materialni dokaz, da je bila Sanaderju nakazana podkupnina, ocenjuje zagrebški časnik.

Ježićevi odvetniki trdijo, da je pet milijonov evrov na računih Dioki Holdinga v Švici. Pojasnili so, da je Ježić državi podal jamstva v obveznicah, da bo denar tudi vrnil, ko bo razsodba postala pravnomočna, tako kot tudi predvideva zakon.

Na podlagi Ježićevega pričanja je bil Sanader lansko jesen na prvi stopnji obsojen na zaporno kazen, zaradi česar se je moral vrniti v pripor. Sanaderjeva obramba je med sojenjem trdila, da so bili sporni milijoni evrov Ježićevi ter da je kot nekdanji lastnik kemične družbe Dioki Holding iz Zagreba pral denar preko svojega švicarskega podjetja.

Reuters

Medtem je Ježić prestal dve težki operaciji in je v bolnišnici v Zürichu v Švici, poročajo hrvaški mediji. Zato so danes na zagrebškem sodišču prestavili obravnavo za nov postopek proti Sanaderju, v katerem je obtožen tudi Ježić. Tako bo sodišče odločalo o datumu začetku sojenja maja 2014.

Tožilstvo bremeni Sanaderja, Ježića in nekdanjega direktorja Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) Ivana Mravaka, da so pri malverzacijah s cenami elektrike za Ježićevo podjetje oškodovali Hep za dobrega pol milijona evrov. Mravak je priznal odgovornost, Ježić in Sanader pa jo zavračata.

Gre za peto obtožnico zaradi korupcije proti Sanaderju, Ježić pa je bil priča proti njemu tudi v najbolj razvpitem primeru Fimi-media. Proti Sanaderju je bila vložena tudi šesta obtožnica, prav tako zaradi prodaje poceni elektrike Hepa mostarski družbi Aluminij in šibeniškemu podjetju TLM.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov