Slovenija

Policisti v Škofji Loki preprečili rop in pridržali štiri osumljence

STA / S.R.
13. 11. 2013, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gorenjski policisti so v ponedeljek na podlagi predhodno zbranih informacij preprečili rop v poslovalnici Hranilnice Lon v Škofji Loki. Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, so odkrili združbo treh mladoletnikov in enega 20-letnika, ki je morda zagrešila tudi katerega od drugih 11 ropov bančnih ustanov na Gorenjskem letos.

Kot je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Boštjan Lindav, so v preteklem tednu pridobili določene operativne podatke, ki so z veliko verjetnostjo kazali na to, da bo v eni izmed bančnih ustanov na Gorenjskem izveden rop. Na tej podlagi so uspeli v ponedeljek prijeti dva mladoletnika, ki sta s strašilnima pištolama, na videz enaka pravemu orožju, vstopila v hranilnico v Škofji Loki in od uslužbenke zahtevala denar.

V tistem trenutku so v prostor vstopili policisti, ki so oba osumljenca razorožili. Hkrati so prijeli tretjega mladoletnika, ki je čakal pred hranilnico, in odkrili tudi 20-letnika, ki naj bi bil organizator ropa. Vsi štirje osumljenci so iz okolice Kranja in so v policijskem pridržanju. Grozi jim kazen od treh do 15 let. Pri tem pa velja, da za mladoletnike, med katerimi je bil en mlajši od 16 let, teče ločen postopek.

Domnevni organizator ropa je edini od četverice, ki so ga policisti v preteklosti že obravnavali za tovrstna in tudi nekatera druga kazniva dejanja. "Preiskava ta trenutek še poteka, pri čemer preiskujemo tudi možnost, da so isti storilci izvršili še kakšna druga tovrstna dejanja na območju Gorenjske," je dejal Lindav.

Do 9. novembra so policisti na Gorenjskem obravnavali 31 ropov, od tega 11 ropov denarnih ustanov. Zoper 18 osumljencev so vložili kazensko ovadbo, preiskanost ropov na Gorenjskem pa se podobno kot drugod v državi giblje okrog 40 odstotkov. Kot je dejal vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije v Generalni policijski upravi Aleš Kegljevič, se lahko Slovenija pohvali z visoko preiskanostjo zlasti ropov denarnih ustanov.

Poleg tega Slovenija že leta beleži manj tovrstnih kaznivih dejanj kot ostali članice EU. Nekaj let je bil opazen celo padec v številu ropov, saj so banke po porastu pred desetimi leti veliko denarja vložile v varnostne sisteme. Ne glede na to je kasneje znova sledil porast števila ropov, pri čemer storilci uporabljajo vse bolj sofisticirane metode.

Pri izsleditvi roparjev je bistveno hitro posredovanje informacij s strani oškodovancev in prič. Podatke policisti izmenjujejo tudi s kolegi iz sosednjih držav. V pomoč pa so jim še tehnična varovala, ki jih uporabljajo banke in pošte. Pri transportu gotovine se tako na primer že v večini primerov uporabljajo varnostni kovčki, ki v primeru ropa obarvajo ukraden denar.

PU Kranj

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste