Slovenija

Otroci in mladostniki bodo na toplem

Gabrijel Toplak / Foto: MDM
12. 11. 2013, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pomoč z akcijo Predlagaj in pomagaj na pomoč Mladinskemu domu Maribor, ki nudi zatočišče otrokom in mladostnikom v starosti od osem do 18 let. Stanovanjski enoti mladinskega doma so zagotovili ogrevanje za kurilno sezono 2013/2014, dijaki in študentje pa pozivali k podajanju predlogov za izboljšanje kakovosti bivanja v mladinskem domu.

Podjetje Energetika Maribor skupaj z županom Mestne občine Maribor in ambasadorjem akcije Andrejem Fištravcem začenja s projektom Predlagaj in pomagaj, katerega namen je pomoč Mladinskemu domu Maribor (MDM). Predvsem dijake in študente želijo ozavestiti o problematiki njihovih sovrstnikov, ki zaradi različnih okoliščin ne morejo živeti s starši v matičnih družinah, ampak dom zanje predstavljajo stanovanjske skupine MDM, ki nudi zatočišče otrokom in mladostnikom v starosti od 8 do 18 let.

Nadomestilo za zdravo odraščanje in osebnostni razvoj

V stanovanjskih skupinah doma, kjer trenutno biva 42 otrok in mladostnikov, se po besedah predsednice sveta zavoda Nevenke Stavbar že leta trudijo znižati materialne stroške, vendar imajo s tem veliko težav, saj delujejo na šestih različnih lokacijah v Mariboru. »Cilj doma je ponovna uspešna vključitev otrok in mladostnikov v običajno življenjsko sredino, saj ti zaradi čustvenih in vedenjskih težav ali drugih okoliščin ne morejo živeti s starši v matičnih družinah, zato jim za določen čas za zdravo odraščanje in osebnostni razvoj zanje predstavlja nadomestilo za dom in družino,« je pojasnila Stavbarjeva. Ustanoviteljica doma je država, ki je tudi njegov financer.

Za delovanje ustanove na letni ravni dobijo 12.000 evrov manj, kot imajo stroškov z normalnim delovanjem, lanski minus pa so pokrili iz rezerv iz preteklih let, ki so zdaj izčrpane. »Mesečni obratovalni stroški za normalno funkcioniranje in izpolnjevanje njegovega poslanstva so bistveno višji od prejetih sredstev, kar najbolj občutijo prav varovanci stanovanjskih skupin. Za nemoteno poslovanje zavoda bi potrebovali višja sredstva za materialne stroške in dodatna sredstva tako za financiranje osnovne oskrbe kot tudi za morebitne 'priboljške', na primer krajše izlete ali počitnice ter vključevanje v različne interesne in športne aktivnosti zunaj mladinskega doma, ki jih veliko njihovih sovrstnikov v 'običajnih' družinah jemlje za samoumevne,« je zaključila Stavbarjeva.

Direktor Energetike Maribor Alan Perc je povedal: »Z zagotavljanjem toplotne oskrbe številnih objektov menimo, da smo sestavni del mesta. V okviru dobrodelne solidarnostne akcije Predlagaj in pomagaj bomo stanovanjski enoti mladinskega doma, vključeni v naše omrežje, zagotovili ogrevanje za kurilno sezono 2013/2014, hkrati pa aktivno sodelovali pri zbiranju predlogov in realizaciji izbrane ideje.« K sodelovanju so povabili Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru in Dijaško skupnost Maribor, s pomočjo katerih bodo dijake in študente pozivali k podajanju predlogov za izboljšanje kakovosti bivanja v mladinskem domu. Vlogo ambasadorja akcije Predlagaj in pomagaj je prevzel župan Andrej Fištravec, ki med drugim poudarja, da je duh časa postal zelo asocialen. Meni, da tak družbeno odgovoren projekt spodbuja pozitivno vzdušje v mestu in poudarja pomen solidarnosti, ki je v teh časih še toliko pomembnejša.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste