Slovenija

Pretep poslancev v Kopru

Č.K./P.R.
15. 10. 2013, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Študentska skupina Burja je včeraj sklicala tiskovno konferenco, na kateri so želeli opozoriti na domnevne poskuse onemogočanja demokratičnih volitev v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Skupina Burja izpostavlja tudi fizični obračun polbrata direktorja ŠOUP Sebastjana Kokla z njihovim predstavnikom. Po mnenju ŠOUP so v ozadju obtožb politični interesi.

Očitke o politični umazanosti skupina Burja zavrača in poudarja, da predvsem zahtevajo spremembe v strukturi ŠOUP, predvsem z vidika transparentnosti. Na včerajšnji tiskovni konferenci naj bi le želeli opozoriti na nepravilnosti, ki naj bi jih uporabljali vodilni funkcionarji ŠOUP pred prihajajočimi volitvami študentskih poslancev v ŠOUP. Ena v vrsti domnevnih nepravilnosti naj bi se zgodila v četrtek in petek, ko sta potekala oddaja in odprtje kandidatur.

V petek naj bi se skupina odpravila na sedež ŠOUP, da bi bili prisotni ob odprtju. Tam naj bi jim svetovali, naj se obrnejo na predsednico volilne komisije, ki pa naj se jim ne bi oglašala na telefon. So pa pozneje na eni od obalnih fakultet opazili volilni razglas, na njem pa ni bilo kandidatov skupine Burja, temveč 12 drugih kandidatov, toliko, kolikor je poslanskih mest. Kot je pojasnil idejni vodja skupine Gregor Benko, so se po neuspelem evidentiranju odpravili v bližnji lokal, kamor naj bi prišel David Krpač, sicer polbrat razvpitega direktorja ŠOUP, Sebastjana Kokla.

Ta naj bi pristopil do Benka in ga po izrečenih grožnjah fizično napadel. Po dogodku je posredovala policija, Benka pa so odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima zlom koželjnice in pretres možganov, zaradi česar je Benko noč zatem ostal v bolnišnici na opazovanju. Kot še pripoveduje, naj bi v bolnišnici preko noči prejel več telefonskih klicev z neznane številke in bil deležen dodatnega ustrahovanja.

Benka naj bi napadel polbrat direktorja ŠOUP.

Po dogodku so se obrnili na občino, ki naj bi Benku priskrbela varnostnika. Ta je bil z njim tudi včeraj, ko je skupina oddala kandidaturo. Na vprašanja novinarjev, kdo varnostnika plačuje, Benko ni imel odgovora, poudaril je le, da so mu ga zagotovili na koprski občini. Slednja pojasnjuje, da želi le pomagati študentom, vendar stroškov varovanja ne bo pokrila. Pojavlja se seveda tudi vprašanje, zakaj je ŠOUP zavrnil kandidatno listo Burje.

Neuradno naj bi Kokl dejal, da zato, ker skupina pri oddaji ni spoštovala pravilnika, o čemer naj bi jih tudi obvestili, na vse skupaj pa da se niso pritožili. V Burji te navedbe zavračajo, češ da niso dobili nobenega obvestila. Kot je sicer pojasnila predstavnica ŠOUP Nika Štravs, je bilo oddanih skupno 23 kandidatur, od katerih je bilo 11 nepopolnih.

Skupina Burja je sicer oddajo kandidatur posnela, menda v namene promocije na facebooku skupine, a se je na videu znašel tudi posnetek pretepa. Skupina je včeraj oddala pritožbe na volilno komisijo. Napovedujejo pa, da bodo, če jim bodo še enkrat preprečili nastop na študentskih volitvah, uporabili vsa pravna sredstva, tudi ovadbe pristojnih.

Ali gre za še eno obračunavanje med študentskimi funkcionarji, bo pokazal čas. Dejstvo pa je, da je to obračunavanje prešlo že na nož. V igri so seveda velike vsote denarja, zaradi česar sta bila medijske gonje pred časom že večkrat deležna organizacija ŠOUP in njen direktor Sebastjan Kokl, ki je bil večkrat tudi kazensko ovaden. Kokl bo morda v kratkem spet moral veliko pojasnjevati. Po naših neuradnih podatkih naj bi namreč Študentska organizacija Slovenije izvedla revizijo poslovanja ŠOUP in odkrila kup nepravilnosti, zaradi česar naj bi že padla denarna kazen.

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste