Slovenija

Pnevmatike bodo romale v Avstrijo

G.T.
8. 10. 2013, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za gore odpadnih pnevmatik, bo poskrbelo podjetje Saubermacher. To je bilo izbrano na javnem razpisu in bo odpadne avtomobilske pnevmatike odpeljalo v predelavo v Avstrijo. Razpis predvideva predelavo 3000 ton izrabljenih gum v 45 dneh.

Gabrijel Toplak, Wikipedia

Novica, da naj bi se problematika odlagališča odpadnih pnevmatik v nekdanji gramoznici v bližini naselja Lovrenc na Dravskem polju v občini Kidričevo naposled vendarle rešila, se je med tamkajšnjimi prebivalci hitro razširila. Ko smo v kraju namreč poizvedovali, kje lahko najdemo to sporno odlagališče, so nas najprej ogovorili s vprašanjem, kdo pa ste in ali bodo odpadne pnevmatike res zapustile njihovo območje, šele nato so nas usmerili v pravo smer. V nadaljnjem pogovoru smo še izvedeli, da je nezadovoljstvo nad tovrstnim odlaganjem zelo prisotno, saj podjetje Albin Promotion že nekaj let kopiči odpadne avtomobilske pnevmatike in se na njihove pozive sploh ne odziva, tamkajšnji prebivalci pa se še naprej bojijo za svoje zdravje. Še posebej ker so doslej od Agencije RS za okolje vselej neuspešno zahtevali, da vzpostavi stalni monitoring za preverjanje kakovosti podtalnice in zraka v neposredni bližini deponije.

Inšpektorat za kmetijstvo in okolje je pred kratkim preko javnega razpisa izbral izvajalca del, ki se bo lotil prve faze sanacije gramozne jame v bližini naselja Lovrenc na Dravskem polju, kjer podjetje Albin Promotion že nekaj let kopiči odpadne avtomobilske pnevmatike. Izbrano je bilo podjetje Saubermacher, ki bo dela opravilo za dobrih 192.000 evrov. V Sloveniji sicer še vedno odmeva požar, ki je leta 2008 izbruhnil na omenjenem območju in po katerem so prebivalci zahtevali sanacijo deponije. Ker tega lastnik pnevmatik doslej ni opravil sam, se je po nekaj letih za slednje odločila – na njegove stroške – storiti država. Razpis inšpektorata pa predvideva prevzem in prevoz do obrata za predelavo ter oddajo v predelavo 3000 ton izrabljenih gum. Rok za dokončanje posla je 45 dni.

Gabrijel Toplak, Wikipedia
Odpadne pnevmatike v bližini naselja

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na okoljskem inšpektoratu, je na njihov naslov pravočasno prispelo pet ponudb, ki so jih oddala podjetja Saubermacher Slovenija, Ekorel, Sme-tra, Javne službe Ptuj in GMG Elmont. Na oddajo posla pritožb v predvidenem času ni bilo, zato je odločitev prejšnji torek postala pravnomočna. Pogodba s ponudnikom, ki mu je bilo javno naročilo oddano, bo sklenjena v prihodnjih dneh, storitev pa bo predvidoma začel izvajati takoj po podpisu pogodbe. Na inšpektoratu so še dodali, da bodo izrabljene pnevmatike oddane v predelavo v Avstrijo. Na vprašanje, zakaj je razpis namenjen odstranitvi 3000 ton gum, medtem ko jih je na odlagališču skoraj 50.000, so pristojni že avgusta pojasnili, da je bil pripravljen glede na trenutno razpoložljiva finančna sredstva. Zato tudi težko napovedujejo, kdaj bi lahko bila sanacija v celoti končana.

In čeprav se v podjetju Albin Promotion, ki ga je junija leta 1990 ustanovil Albin Brencl, po pisanju dnevnika Večer z ukrepom inšpektorata ne strinjajo, zdaj pričakujejo, da Saubermacherju pnevmatik ne bo treba odvažati, saj jih že nekaj tednov v Avstrijo vozijo sami. Hkrati pa so sprožili tudi upravni spor, saj je po njihovem mnenju odločba, ki jim nalaga odstranitev pnevmatik, nezakonita.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste