Slovenija

Kdo prodaja državna podjetja?

SVET24
29. 8. 2013, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V celoti objavljamo anonimno pismo, ki smo ga prejeli v uredništvo časnika. Avtor v njem opisuje, da je Borut Jamnik oseba, ki v rokah drži vse niti pri prodaji državnih podjetij. Sprašuje se, kakšne so njegove koristi in koliko pri tem pospravi v svoj žep? Razkriva pa tudi, katero podjetje naj bi bilo njegova naslednja žrtev in kakšne so igre v ozadju.

Mediaspeed, Youtube, triglav.rs
Se bo Jamnik jeseni zavrtel na čelo Triglava?

Pa pojdimo od začetka: Prodaja je ključna stvar v procesu privatizacije državnega premoženja. Blondni deček, Borut Jamnik, je že odprodal Mercator, kar je tudi razlog, da se ne vidi več v nadzornem svetu pivovarne Laško. Naslednja žrtev za prodajo je Telekom. Če je že pri prodaji Mercatorja zaslužen, da je bil ta prodan za dobrih 200 milijonov evrov manj, kot bi bil lahko pred letom dni, naj bo tako še pri Telekomu, za še več denarja. Le koliko je za toliko manjšo ceno kapnilo v žep njemu in njegovim botrom od teh zajetnih 200 milijonov evrov in koliko bo pri Telekomu? Tam si je spet nabral gardo njemu verujočih, kot je Matej Golob, ki je tudi eden njegovih najbolj zvestih oprod. 

In katera je naslednja žrtev? Zavarovalnica Triglav. Jamniku sicer ne leži sestava nadzornega sveta, a se bo vseeno zavrtel na čelo Triglava - ali pa njegov kolega Mihajlović, s katerim je skupaj z Jošarjem zrušil Rakovca. Pri prodaji Triglava je v igri več kot milijarda evrov. In za tak posel je treba odstraniti vse, ki želijo zavarovalnico prodati transparentno.

A prodajo Triglava je bilo treba za določen čas zaustaviti, saj mora najprej na vrsto priti Pozavarovalnica Sava, ki jo obvladuje Branko Tomažič, največji boter in zaupnik Jamnika. S Hrvati so se pogodili, da gre z Mercatorjem še SavaRe. 

Če bi Triglav res kupil Croatio osiguranje, bi bil predrag in neprodavljiv za lobije, ki želijo poceni prodati Tiglav in pri tem mastno zasližiti. Zato se je Jamnik povezal s Hrvati, pristal na prodajo Mercatorja, skupaj s SavoRe, da je, enako kot Mercatorju, zbil ceno Triglavu. Triglav brez Croatie Osiguranje tako nikoli ne bo največji zavarovalničar na Balkanu. In to dejstvo mu zbija ceno. Razlika, merjena v nekaj sto miljonih evrov, pa bo šla v žep Jamnika in stricev iz ozadja.

Da je tak scenarij resničen, govori tudi dejstvo, da je Abanka, ki jo prek Leniča, Goloba in Stebernaka obvladuje Jamnik, omogočila Hrvatom, da so skozi velika vrata vstopili v lastništvo SaveRe.

Če bo šel Triglav v skrbni pregled Croatie Osiguranje, bo to le proforma, resnega namena nima nihče, saj nikogar v upravi ne zanima dobrobit Zavarovalnice Triglav.

Jamnik je naposled poskrbel za odstrel Rakovca in na njegovo mesto postavil Slaparja, ki si je to mesto zaželel že kmalu po tem, ko ga je Rakovec povabil v upravo Triglava. Slapar je sin generala Slaparja in priležnik Pike Božič, bivše žene Dejana Kontreca, tesnega prijatelja Rakovca in generalnega sekretarja hokejske zveze.

Jamnik se bo tako zdaj, neovirano, jeseni zavrtel na čelo Triglava. Po eni strani mu je uspelo v enem letu uničiti Modro Zavarovalnico, kjer je samo še vprašanje časa, kdaj bodo državni uslužbenci ostali brez vseh privarčevanih sredstev (menda ni nedolžen tudi v zvezi s stanjem, v katerem se je sedaj znašla Probanka, kjer je bil član uprave). Zato se mora iz Modre Zavarovalnice umakniti. Po drugi strani se bo jeseni začela prodaja Triglava, in ker gre za daleč največjo finančno prodajo v zgodovini Slovenije, mora biti ta skrbno obvladana s strani stricev iz ozadja. In za to akcijo je najbolj primeren prav Jamnik. Po Mercatorju, Telekomu je tako njegova naslednja žrtev Triglav.

Opomba: Pismo ne odraža stališča uredništva!

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan