Slovenija

Slovensko brezno brezposelnosti

Črt Kaker
9. 8. 2013, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Konec julija je bilo v Sloveniji registriranih 117.134 brezposelnih, kar je, 0,5 odstotka več kot junija in skoraj 10 odstotkov več kot julija lani, je včeraj objavil Zavod RS za zaposlovanje. Število registriranih brezposelnih oseb se je tako po petih mesecih upadanja ponovno zvišalo. Hkrati se soočamo z vedno večjim številom brezposelnih mladih.

iStockphoto
Brezposelnost je močno povezana z nasiljem.

»Julija se je zmanjševanje brezposelnosti prekinilo. Ob polletju se običajno poveča prijavljanje brezposelnih oseb, ki jim preneha zaposlitev za določen čas, poleg tega prične naraščati število mladih, ki iščejo prvo zaposlitev, zabeležili pa smo tudi povečanje števila odpuščenih iz poslovnih razlogov,« so zapisali na zavodu. Julija se je tako na novo prijavilo 8675 brezposelnih, kar je 44,1 odstotka več kot junija in 1,3 odstotka manj kot julija lani. Med na novo prijavljenimi je bilo največ brezposelnih zaradi izteka pogodbe za določen čas, sledili so trajno presežni delavci ter iskalci prve zaposlitve. V strukturi brezposelnih se še naprej povečuje delež brezposelnih v starosti od 30 do 39 let, hkrati sta se povečala še deleža brezposelnih žensk in brezposelnih s terciarno, visokošolsko izobrazbo.

Je pa brezposelnost vedno bolj pereč problem naše družbe. Poslabša kvaliteto življenja, saj prinaša manjšo finančno zmogljivost. Brezposelni se pogosto manj družbeno in kulturno udejstvujejo, saj jim pomembnejše postanejo osnovne človeške potrebe – hrana, obleka ter dom. Pogosto se tudi dogaja, da zaposleni brezposelne (in obratno) vidijo kot vzrok za svoje slabše finančno stanje. S tem prihaja v družbi do napetosti in še večjega razmaka med družbenimi sloji, hkrati pa se pojavlja več nasilja, kriminala in samomorov. Trpi tudi država. Zaradi manjšega dotoka davkov ter višjih stroškov v obliki nadomestil brezposelnim je stanje za državo problematično. Posebno neugodno je stanje pri mladih kadrih, ki ravnokar pridobljeno znanje posledično hitro izgubijo, če ga ne uporabijo. S tem mladi izgubijo osebno in socialno identiteto in mnoge družbe stike.

Danes so mladi prisiljeni sprejemati prekerna dela, zaposlitve, ki se jim ponujajo, pa so večinoma za določen čas (predvsem študentsko delo in pogodbe za določen čas) ali gre za honorarno delo. V želji, da bi si pridobili potrebne praktične izkušnje v svoji stroki, opravljajo prostovoljna pripravništva ali drugače povedano - delajo zastonj. To prakso so v zadnjem obdobju začela izkoriščati marsikatera podjetja in državni organi (Davčni urad RS), saj dobijo mlad, delaven kader, ki se želi dokazati, hkrati pa do njih nimajo nobenih obveznosti, saj niso upravičeni niti do nadomestila prevoza na delovno mesto ali malice. Na tak način se še dodatno razslojuje mlade, saj si pripravništva ne morejo privoščiti vsi študentje, ker so z njim povezani visoki stroški. Vzemimo za primer študenta, ki bi si želel opravljati prakso na enem zmed slovenskih diplomatskih predstavništev. Država praktikantu nudi le mesečno simbolno nagrado, ki znaša približno 120 evrov na mesec, vse ostale stroške mora praktikant pokriti iz lastnega žepa. Samo za informacijo, enoposteljna soba v Bruslju stane študenta minimalno 400 evrov mesečno, kar za veliko večino študentov pomeni prevelik finančni zalog. Država bi morala v ta namen sistemsko urediti področje zaposlovanja mladih in čim prej implementirati Nacionalno shemo plačanih pripravništev, tako da vsakemu mlademu diplomantu ponudi enake možnosti poklicnega razvoja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov