Slovenija

Slovenci bodo v ZDA napadli hitrostni rekord

STA/M.J.
8. 8. 2013, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odprava Tušmobil EIVIE, ki jo vodi Damjan Zabovnik, bo septembra v Nevadi v ZDA skušala preseči najvišjo hitrost, ki jo je doslej dosegel človek z vozilom na izključno človeški pogon.

Wikipedia
Simbolna fotografija

Zabovnik je danes od predstavitvi odprave v Celju povedal, da bo nov rekord skušal doseči s posebnim aerodinamično dovršenim ležečim kolesom.       V Tušmobilovi odpravi navajajo, da gre za izjemen projekt zagnane ekipe, ki bo med 9. in 14. septembrom na 14. World Human Power Speed Challenge v Nevadi skušala dokazati, da je meja 133 kilometrov na uro, kolikor znaša trenutna rekordna znamka, premagljiva.

Zabovnik se bo v boj za nov rekord podal s povsem novim in še izpopolnjenim vozilom EIVIE 4, tako kot pri njegovih prejšnjih kolesih pa bo tudi tokrat vozil ležeč v nasprotni smeri vožnje. EIVIE 4, ki ga odlikujejo izredne aerodinamične lastnosti, tehta okrog 20 kilogramov, njegov zračni upor pa bo od klasičnega dvokolesa manjši za kar 25-krat.

"Vozilo, pri izdelavi katerega je s svojim izkušnjami na področju aerodinamike, računalniškega oblikovanja in hitrega prototipiranja sodeloval tudi razvojni oddelek Pipistrela, predstavlja nov korak v razvoju tovrstnih vozil, zato sem prepričan, da bomo septembra v Nevadi dosegli novo rekordno hitrostno znamko," je povedal mlad ljubitelj fizike iz Velenja Zabovnik.

Ta ima za sabo že nekaj hitrostnih rekordnih znamk, ki jih je s svojo ekipo ter doma izdelanimi vozili dosegel v preteklih letih. Je lastnik rekordne hitrostne znamke na eno uro in svetovnega rekorda na 200 metrov z letečim štartom na nižini. Na tekmovanju v Nevadi, ki velja za najpomembnejše na tem področju, želi septembra dodati še rekord na 200 metrov z letečim štartom na višini in preseči 124 kilometrov na uro, ki jih je v sicer slabih razmerah dosegel leta 2010.

"V Tušmobilu podpiramo izjemne zgodbe in posameznike, ki s svojimi dejanji in zgledi prinašajo pozitivne vrednote, pravo energijo, inovativnost, tehnološko dovršenost in so hkrati uspešni. Tako smo tokrat podprli Damjana Zabovnika in njegovo izjemno ekipo strokovnjakov. Verjamemo, da bo odprava Tušmobil EIVIE v Nevadi postavila nov mejnik človeških zmogljivosti," je povedal direktor prodaje v Tušmobilu Tomaž Kampuš.

Ekipa Tušmobil EIVIE je konec julija že opravila prve testne dneve novega vozila na ovalni stezi v Nemčiji, ta mesec bodo izpopolnili še zadnje podrobnosti in vozilo finalno nastavili, v začetku septembra pa bodo odpotovali v Nevado.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov