Slovenija

V Surovini začeli s sanacijo

STA / S.R.
29. 7. 2013, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minuli konec tedna so v mariborskem podjetju Gorenje Surovina začeli s sanacijo objektov, ki so bili poškodovani v požaru pred tednom dni.

Mediaspeed
V Surovini začenjajo s sanacijo.

Kriminalisti so zavarovali območje pogorišča, na katerega je dostop omogočen samo določenim ljudem, so za STA danes pojasnili v podjetju. Počasi tudi obnavljajo proizvodnjo, ki so jo ob požaru morali ustaviti. V soboto so začeli z intenzivno sanacijo kovinske konstrukcije, ki zaradi možnosti sesutja kriminalistom onemogoča hitrejšo preiskavo vzroka požara. Kriminalisti so sicer po informacijah iz podjetja prisotni ves čas sanacije pogorišča.

Na Policijski upravi Maribor poudarjajo, da bo več znanega šele po zaključku ogleda kraja požara, vse do takrat pa v zvezi z dogodkom ne bodo dajali izjav.

Požar je izbruhnil v nedeljo 21. julija okoli 13. ure v hali za predelavo plastike in papirja na Teznu, kasneje pa se je razširil še na deponijo. Gasilci so ga uspeli v veliki meri pogasiti šele dva dni kasneje.

Vzrok za požar, v katerem k sreči ni bilo poškodovanih, še vedno ni znan. V civilni zaščiti domnevajo, da je začelo goreti na strehi hale, nato pa se je ogenj razširil nižje v poslopje. Neuradno se navaja, da je začela goreti sončna elektrarna na strehi.

Prav tako se še vedno ugotavlja obseg škode, ki jo je povzročil požar. V Gorenje Surovini podatke še zbirajo, podobno kot v zavarovalnici Generali, kjer je bil zavarovan objekt, v katerem je zagorelo. "Vrednost nastale škode pri tako velikem požaru bo lahko znana po zaključenem ogledu pogorišča, zaključenem zbiranju podatkov in opravljeni natančni oceni, kar lahko traja še nekaj dni," so konec prejšnjega tedna sporočili iz zavarovalnice.

Na Teznu ima Gorenje Surovina štiri poslovne enote. V času gasilske intervencije so bili prisiljeni ustaviti proizvodnjo, v tem tednu pa so pričeli z omejenim obsegom dela na poslovnih enotah kovin in nekovin.

Na enoti proizvodnje trdnega goriva, ki je bila v neposredni bližini požara, je treba preveriti še delovanje vse opreme, statiko zgradbe, električno omrežje in druga pomembna področja delovanja. "Predvidevamo, da se bo proizvodnja lahko začela čez deset dni," ocenjujejo v podjetju.

Največja škoda je nastala na enoti odpadne električne in elektronske opreme, ki zaposluje 20 do 30 ljudi, ki so trenutno brez dela. "V teku so dogovori za nadomestno lokacijo. Prepričani smo, da bodo ti delavci lahko obdržali delo, ker računamo na konstruktiven odnos državnih organov pri pridobivanju dovoljenj," še pravijo v Gorenju Surovini.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov