Slovenija

Kakšno pomoč bodo dobili Hrastnik, Radeče in Trbovlje?

STA / S.R.
17. 7. 2013, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo predlog dodatnih začasnih ukrepov razvojne podpore za občine Hrastnik, Radeče in Trbovlje, v katerih se soočajo z visoko brezposelnostjo.

Radio Kum
Hrastnik (na fotografiji), Radeče in Trbovlje si obetajo pomoč.

Za šestletni program konkurenčnosti, katerega cilj je razvoj tamkajšnjega gospodarstva, bi vlada namenila 13,37 milijona evrov.Na ministrstvu so predlog sklepa o dodatnih začasnih ukrepih razvojne podpore za problemsko območje z visoko brezposelnostjo, v katerem so občine Hrastnik, Radeče in Trbovlje, pripravili, ker je stopnja registrirane brezposelnosti tam najmanj tri zaporedne mesece presegla kritično mejo 17 odstotkov.

Kot izhaja iz predloga, objavljenega na spletni strani vlade, je strateški cilj tega ukrepa zmanjšati razvojne ovire in spodbuditi gospodarske dejavnike treh občin k izkoriščanju razvojnih priložnosti. Za to bi od letos do leta 2018 po posameznih letih namenili 1,64 milijona evrov, 4,25 milijona evrov, 2,68 milijona evrov, 1,78 milijona evrov, 1,55 milijona evrov in 1,47 milijona evrov.

Izvedba ukrepa bi prinesla 160 oseb, vključenih v usposabljanje za pripravo poslovnega načrta in veščin vodenja podjetja, 56 izhodov v podjetništvo, spodbudo za 120 novonastalih podjetij, sofinanciranje nakupa opreme za 40 subjektov in ustvarjanje 260 novih delovnih mest.

Načrti bi se uresničili skozi različne instrumente. Za podjetno v svet podjetništva bi ministrstvo namenilo 12.492 evrov na udeleženca, v okviru finančne spodbude za novonastala podjetja bi bila na voljo maksimalna višina subvencije 30.000 evrov, doba koriščenja dve leti. V okviru javnega razpisa za spodbujanje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest bi bilo za dveletne projekte na voljo za enostavnejše naložbe med 10.000 do 50.000 evrov, za zahtevnejše pa do pol milijona evrov.

V okviru tega ukrepa ministrstvo predvideva rešitev tudi za družbo Radeče papir. Na podlagi ocene, da bi nov lastnik zaposlil 180 oseb oz. za naložbe v opremo namenil najmanj sedem milijonov evrov, bi višina zaprošene pomoči znašala med 1,5 in tri milijone evrov, odvisno od višine upravičenih stroškov. Ker je to vprašanje še odprto, sredstva sicer niso načrtovana, so pa navedena v programu.

Ministrstvo načrtuje še druge ukrepe za to regijo. Med njimi je povračilo plačanih prispevkov delodajalca za socialno varnost. Finančne posledice in učinke so ovrednotili na podlagi tistih v Pomurski regiji, kjer so delodajalcem, ki so posredovali vlogo za povrnitev prispevkov, v enem letu izplačali 504.418 evrov. Glede na to, da je na območju omenjenih treh občin 10-krat manj gospodarskih družb, pričakujejo, da se bo znesek povrnjenih prispevkov gibal med 50.000 in 75.000 evri na leto.

Predviden ukrep je davčna olajšava za zaposlovanje in za investiranje. Simulacije učinkov so prav tako narejene na podlagi tistih iz Pomurske regije. Davčne olajšave za zaposlovanje v dveh zasavskih in posavski občini so ocenjene na med 100.000 do 200.000 evrov na leto, za investiranje pa na 350.000 evrov na leto.

Ukrepi ministrstva so načrtovani tudi za področje prometne infrastrukture. V omenjenih treh občinah je sicer za obdobje 2013-2018 ocenjena vrednosti investicij v cestno in železniško infrastrukturo precejšnja. Letos naj bi zanje namenili 1,14 milijona evrov, prihodnje leto 1,81 milijona evrov, leta 2015 3,78 milijona evrov, leta 2016 4,15 milijona evrov, po letu 2017 pa 156,88 milijona evrov.

O energetski infrastrukturi v občinah Hrastnik, Radeče in Trbovlje ministrstvo še ni podalo ocene, saj bo ta odvisna od načrta o njenem prestrukturiranju. Vlada bo namreč ministrstvu za infrastrukturo in prostor naložila, naj do konca julija imenuje delovno skupino, ki ji bo v pomoč pri odločanju o prestrukturiranju energetike v Zasavju, in do konca leta pripravi predlog načrta o njenem prestrukturiranju.

Med ukrepi sta še spodbuda za trajnostni razvoj podeželja iz programa razvoja podeželja 2014-2020, kjer bo višina sredstev dogovorjena, ko bo sprejet ta program, ter urejanje javne infrastrukture in prenosi državnega premoženja na občine, če se bo z namenom razvoja gospodarstva za to pojavila potreba.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste