Slovenija

Primanjkljaj v prvem četrtletju znaša 851 milijonov

STA / S.R.
27. 6. 2013, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Javnofinančni primanjkljaj je v prvem četrtletju znašal 10,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), brez dokapitalizacije NLB pa je bil pri 6,5 odstotka BDP, je danes objavil državni statistični urad. V prvem četrtletju lani je znašal 5,3 odstotka BDP.

Thinkstock

Javnofinančni primanjkljaj je znašal 851 milijonov evrov ali 10,4 odstotka BDP, kar je bistveno več kot v prvem četrtletju lani, ko je bil primanjkljaj ocenjen na 454 milijonov evrov ali 5,3 odstotka BDP.

Prvi razlog za velik porast primanjkljaja je dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke (NLB) s pretvorbo pogojno zamenljivih obveznic v vrednosti 320 milijonov evrov. Dokapitalizacija Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), prav tako s pretvorbo tovrstnih obveznic in v vrednosti 100 milijonov evrov, bo prikazana v drugem četrtletju letos.

Brez dokapitalizacije NLB je javnofinančni primanjkljaj ocenjen na 531 milijonov evrov ali 6,5 odstotka BDP, vendar je to še vedno za 1,2 odstotne točke več kot v prvem četrtletju leto prej.

Razlog je nominalno zmanjšanje skupnih prihodkov države, in sicer s 3,795 milijarde evrov v prvem četrtletju 2012 na 3,636 milijarde evrov ali za 4,2 odstotka. Ob tem so se skupni izdatki v enaki primerjavi skrčili le za 1,9 odstotka (brez dokapitalizacije NLB).

Tudi na letni ravni (kot vsota zadnjih štirih četrtletij) se je primanjkljaj povečal s štirih odstotkov BDP v lanskem letu na 5,2 odstotka BDP v prvem četrtletju letos (brez dokapitalizacije NLB na 4,3 % BDP).

Med pomembnejšimi kategorijami prihodkov so se v prvem četrtletju letos v primerjavi s prvim četrtletjem lani nominalno najbolj skrčili prihodki od davkov (za 4,1 odstotka) in tudi prihodki od socialnih prispevkov (za 4,9 odstotka).

Tudi v prvem četrtletju se v primerjavi z enakim obdobjem lani nominalno še naprej povečujejo predvsem izdatki za obresti (za 7,5 odstotka), zmanjšujejo pa se izdatki za bruto investicije (za 8,8 odstotka), sredstva za zaposlene (za 5,9 odstotka), tekoče nabave blaga in storitev (za 4,2 odstotka) in izdatki za socialna nadomestila v denarju in naravi (za 1,4 odstotka).

Primarni primanjkljaj (skupni primanjkljaj brez stroškov finančne krize in servisiranja dolga) je ocenjen na 329 milijonov evrov ali štiri odstotke BDP, kar je za 0,9 odstotne točke več kot v prvem četrtletju lani, ko je primarni primanjkljaj znašal 265 milijonov EUR ali 3,1 odstotka BDP. Primarni primanjkljaj v letu 2012 je ocenjen na 609 milijonov evrov ali 1,7 odstotka BDP.

Javni dolg je konec prvega četrtletja znašal 19,121 milijarde evrov, kar je 68 milijonov evrov manj kot konec lanskega leta, ko je znašal 19,189 milijarde evrov. Zaradi padca BDP pa se je relativni delež konsolidiranega bruto dolga države zvišal, s 54,1 odstotka BDP konec lanskega leta na 54,5 odstotka BDP ob koncu prvega četrtletja letos.

Dolg centralne države se je znižal, in sicer z 18,606 milijarde evrov konec lanskega leta na 18,530 milijarde evrov konec prvega četrtletja letos.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste