Slovenija

Mladi so prioriteta te vlade

STA / S.R.
26. 6. 2013, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek se je danes srečala s predstavniki mladinskih in študentskih organizacij.

Reuters
Bratuškova pravi, da so mladi prioriteta njene vlade.

Na sestanku je bilo izpostavljenih več stvari, dogovorili pa so se, da bodo mladi še bolj vključeni v pripravo programov in razvojnih dokumentov, je v izjavi za javnost dejala Bratuškova. Mladi so zadovoljni, a pričakujejo konkretne zadeve. Kot je povedala Bratuškova, se ji je zdelo pomembno, da se pred četrtkovim vrhom EU v Bruslju, kjer bodo osrednja tema tudi ukrepi za znižanje brezposelnosti med mladimi, sestane s predstavniki mladih.

Večkrat je že povedala, da so mladi "absolutno prioriteta te vlade". Opozorila je, da zaposlovanje mladih ni samo problem v Sloveniji, vendar se tudi pri nas stopnja brezposelnosti mladih povečuje.

Mladim je obljubila, da se bo na vrhu EU zavzemala, da se sklepi, ki v tem trenutku Sloveniji ne dajejo pravice do črpanja pomoči, spremenijo tako, da bodo do evropske pomoči za mlade upravičene tudi države, ki so v letu 2012 oz. bodo v letu 2013 izpolnile pogoje.

Na sestanku so se po besedah Bratuškove dogovorili tudi, da bodo takoj po sprejemu nacionalnega programa za mladino, ki ga še čaka javna razprava in obravnava ter sprejem v DZ, pripravili izvedbene načrte in pri tem vključili tudi mlade.

"Mladi niso problem te družbe, ampak so absolutno njena rešitev in tako se bo obnašala naša vlada," je še pristavila predsednica vlade in se tako sklicevala na besede predsednice Mladinskega sveta Slovenije (MSS).

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač-Mrak pa je mladim predvsem predstavila ukrep, ki bo zaživel s 1. novembrom, na katerega sicer vsi računajo pri zaposlovanju mladih. To pa je po njenih besedah možnost oprostitve plačila delodajalca prispevkov, če zaposli brezposelno mlado osebo, ki je vsaj en mesec prijavljena na zavodu.

"Mladi niso problem te družbe, ampak so absolutno njena rešitev in tako se bo obnašala naša vlada," je povedala predsednica vlade. 

Predsednici MSS Teji Jarc pa se zdi pomembno, da politika prepoznava ukrepe, ki so prilagojeni mladim. "Mladi želimo biti vključeni v pripravo vseh strateških dokumentov, ki se trenutno oblikujejo. Želimo sodelovati in ponuditi konstruktivne nasvete tako vladi kot pristojnim ministrstvom in pokazati, da smo mladi rešitev in gonilo družbenega napredka," je povedala. Po današnjem sestanku s premierko predsednica MSS pričakuje "konkretne zadeve in rešitve za naprej".

Predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc pa je z današnjega sestanka vesel "besed in danih obljub, da so mladi prioriteta te vlade. Veselimo se sodelovanja, ključno pa je, da smo danes dobili zagotovilo, da predsednica vlade stoji za svojimi besedami, da mladi smo prioriteta," je poudaril Urbanc in dodal, da bodo "predstavniki mladih še naprej opozarjali na probleme mladih in sledili, da se bo od besed prešlo na dejanja".

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov