Slovenija

Do poletja dogovor o derogaciji ribiške dejavnosti

STA / J.P.
8. 5. 2013, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister Dejan Židan se je ob obisku Slovenske Istre srečal tudi s predstavniki slovenskih ribičev in dogovoril pogajalska izhodišča do zavržkov pred srečanjem ministrov EU prihodnji teden.

Mediaspeed
Dejan Židan tudi uradno na čelu stranke SD.

Židan se bo v Bruslju srečal tudi s komisarko Damanakijevo, pri čemer naj bi v okviru fleksibilnosti skušali dogovoriti derogacijo za slovenske ribiške ladje.

Kot je v izjavi po sestanku z ribiči v Izoli, ki je bil del celodnevnega obiska v Istri, pojasnil minister za kmetijstvo in okolje Židan, je bil cilj pogovorov priprava slovenske pogajalske skupine za srečanje ministrov, pristojnih za ribištvo in kmetijstvo, prihodnji teden v Bruslju, kjer bodo sprejemali ribiško reformo za obdobje 2014-2020. Ob tem bo Židan kot vodja slovenske delegacije opravil tudi dvostransko srečanje z delegacijo Evropske komisije, ki jo bo vodila evropska komisarka za ribištvo Maria Damanaki, na katerem bodo reševali nekatera odprta vprašanja.

Na današnjem srečanju z ribiči so dogovorili slovensko pogajalsko izhodišče do zavržkov, a minister podrobnosti in same strategije ni mogel razkriti. Kot je dodal, pa so pregledali možne rešitve težav z zaporno plavarico, in sicer v smeri, da bi nadaljevali z ribolovom na sardele in sardone.

Sicer pa je Židan poudaril, da so s komisijo dosegli načelen dogovor "v okviru fleksibilnosti", kar bo tudi tema pogovorov z Damanakijevo prihodnji torek. Predlagana rešitev, da znotraj fleksibilnosti iščejo rešitve v okviru nacionalnih načrtov upravljanja, je za Slovenijo sprejemljiva, pri čemer bo treba z Evropsko komisijo dogovoriti še vprašanje derogacije.

Minister je spomnil, da je vlada konec aprila sprejela nacionalni načrt upravljanja, ki po njegovih besedah "omogoča rešitev težav z vlečno mrežo oziroma pridobitev derogacije za teh naših 14 ladij". "Pričakujemo, da bo derogacija dogovorjena s komisijo nekje v juniju ali juliju," je dodal.

Na vprašanje, ali ima konkretne namige v tej smeri, je Židan pojasnil svoj optimizem z besedami: "Kolikor poznam tovrstne zaveze evropske komisarke in komisije kot celote, kadar nam dajo tovrstno zavezo, potem jo lahko izpeljemo."

Židan je imel danes na sporedu še več srečanj na lokalni ravni. Tako so se v pogovorih z izolskim županom Igorjem Kolencem dotaknili problematike črnih gradenj ter potrebe po dodatnih kmetijskih zemljiščih v občini. Občina je pri tem predlagala, da se iz novega zakona o kmetijskih zemljiščih, ki je v pripravi, črta člen, ki omogoča delovanje "prevarantov", ki se razglasijo za kmete in kandidirajo na razpisih za zakup ali prodajo kmetijskih zemljišč. "Pobudo sem sprejel in bo del spremembe zakonodaje," je napovedal Židan.

Obenem so se z občino dogovorili, da kot poskusni primer izvedejo akcijo, v katero bodo nadzorniki iz sklada kmetijskih zemljišč ter pristojni inšpektorji ugotavljali, ali so državna kmetijska zemljišča dejansko v uporabi. Na podlagi ugotovitev bo sklad lahko takoj prekinil koncesijske pogodbe in zemljišča podelil tistim, ki jih dejansko potrebujejo, je pojasnil Židan.

Ob obisku Krajinskega parka Sečoveljske soline so se pogovarjali tudi o črnih privezih v kanalu Sv. Jerneja. "Oblikovali smo idejo, ki jo jaz osebno podpiram, je pa potrebno preveriti, kako to idejo skozi zakonodajno platformo Slovenije tudi uresničiti," je pojasnil minister. Kot je dodal, so v ta namen oblikovali delovno skupino, ki bo v roku dveh mesecev pregledala to zamisel. Takrat bo model rešitve problema po njegovih besedah tudi predstavljen javnosti.

Židan si je ogledal tudi potek sanacije dela solin, ki so ga prizadele poplave leta 2008. Ministrstvo ima za ta namen letos zagotovljenih za 1,6 milijona evrov sredstev, je pojasnil minister. Dodal je, da v kolikor bi ugotovili, da sanacija ne bo zaključena do leta 2015, "bomo brez težav program sanacije podaljšali do leta 2017". Dogovorili so se tudi, da ponovno pregledajo koncesijsko pogodbo in razmislijo o morebitnih spremembah oziroma nadgradnjah pogodbe.

Židan je na Slovenskem simpoziju mlinarstva in pekarstva v Portorožu prisotne obvestil o spremembi ocene tveganja glede varnosti hrane ter o tem, da je država nadgradila letni program na tem področju. Tako so poleg splošnega monitoringa in nadzora sprejeli tudi akcijski načrt ukrepov nadzora. Prav tako je na simpoziju zbrane seznanil o tem, da je v javno obravnavo poslana šestletna strategija promocije slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov, ki predstavlja izvedbeno akcijo zakona o promociji prehrane.

Obisk obalno-kraške regije bo Židan sicer sklenil v Sežani, kjer se bo srečal še pridelovalci terana.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!