Slovenija

Delovanje zagovornika otrok v trenutni situaciji v državi

STA / J.P.
8. 5. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes je potekala seja komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Dolenjski list
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer

Ta je na današnji seji sprejela priporočilo glede nadaljnjega izvajanja projekta Zagovornik - glas otroka pod okriljem varuha človekovih pravic. Na seji so sicer razpravljali predvsem o načinu delovanja zagovornika v okviru trenutne situacije v državi.

Namen projekta Zagovornik - glas otroka je z delovanjem zagovornikov zagotoviti učinkovito izvajanje pravice otrok, da imajo v vseh postopkih, procesih in dejavnostih, ki jih zadevajo, možnost izraziti svoje mnenje in spremljati, kako se to dejansko upošteva, pojasnjujejo pri varuhu človekovih pravic.

Zagovorništvo se je kot pilotski projekt začelo leta 2007. Trajalo naj bi dve leti, vendar je zaradi neučinkovitega odziva države pod okriljem varuha potekalo tudi leta 2012, piše v posebnem poročilu varuha o projektu, ki so ga danes obravnavali na seji. Pri varuhu so predlagali, da bi zagovorništvo iz projekta postalo samostojna institucija na podlagi posebnega zakona, ki bi ga vlada pripravila do konca letošnjega leta. Do te ureditve pa bi projekt po njihovem predlogu nadaljevali v sedanji obliki.

Po obravnavi poročila so poslanci na seji sprejeli priporočilo glede nadaljnjega izvajanja projekta. DZ vladi priporoča, da pripravi poseben zakon, ki bo zagovorništvo otrok institucionaliziral v samostojni in neodvisni pravni osebi, ki bo zagotavljala enake storitve vsem otrokom v Sloveniji, ne glede na kraj njihovega bivanja. "Do sprejetja oziroma uveljavitve nove ureditve tega področja pa DZ vladi priporoča, da projekt Zagovornik - glas otroka podaljša," piše v dokumentu.

Priporočilo se tako od predloga varuha razlikuje v tem, da nima časovnega okvira za pripravo zakona ter da ne vsebuje predloga za redno zaposlitev strokovnega in administrativnega delavca.

Svoje stališče glede zagovorništva je sicer pripravila tudi vlada. Kot so zapisali, je malo verjetno, da bi bila institucionalizacija zagovorništva realizirana pred sanacijo javnofinančnega položaja Slovenije. Dodali so, da pa se vlada strinja s tem, da se izvajanje projekta v dosedanji obliki podaljša.

Še pred sprejemom priporočila so nekateri poslanci oziroma poslanke opozorili na trenutno situacijo v državi in zaradi tega težjo institucionalizacijo zagovornika. Branko Kurnjek (DL) je dejal, da bi se institut zagovornika lahko izvajal tudi v okviru varuha človekovih pravic, poslanka SDS Eva Irgl pa je dejala, da podpira institucionalizacijo, vendar pa je po njenem mnenju pri tem treba upoštevati finančne zmožnosti države.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pa je na seji dejala, da je vesela, da bodo s projektom lahko nadaljevali. Ob tem je opozorila, da opaža velik porast potreb po zagovornikih in dodala, da bo teh iz dneva v dan več. Opozorila je tudi na vsakoletno zmanjševanje sredstev za projekt.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!