Na kulturno-zabavni prireditvi v organizaciji Zveze študentskih klubov Slovenije se na stojnicah predstavlja 57 študentskih klubov z vse Slovenije, svojo kulinariko pa predstavlja tudi 22 tujih držav. Zvečer mlade čaka koncert več glasbenih skupin.
Predsednik Zveze študentskih klubov Slovenije (ŠKIS) Jaka Bassanese je na odprtju dejal, da gre za največjo prireditev za mlade v Sloveniji. Po njegovih besedah mladi tako skozi leta dokazujejo, da so ponosni na Slovenijo in njeno bogato tradicijo.
Med drugim je zbrane na Škisovi tržnici nagovoril tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, zaželel jim je veliko zabave danes in veliko uspeha pri študiju. "Mi se trudimo, da bi bil vaš standard čim boljši, in bomo tudi naredili vse, da ne bi bilo šolnin. Od tu naprej je zadeva v vaših rokah," je dejal.
Po besedah predsednika Evropske študentske unije Roka Primožiča je angažirano študentsko gibanje še posebej pomembno v "času, ko se položaj študentov in visokega šolstva na sploh poslabšuje po celi Evropi in ko vlade pod pretvezami varčevalnih ukrepov režejo sredstva za visoko šolstvo, uvajajo šolnine in posojila, znižujejo štipendije ter prenašajo stroške študija na študente". "Študenti smo tisti, ki moramo biti najbolj glasni in se moramo upreti varčevanju, ki nam jemlje prihodnost, ter odločno zagovarjati, da visoko šolstvo ostane javna dobrina in da mora država prevzeti odgovornost za njegovo financiranje," je dejal.
Prireditev je poleg predstavnikov nekaterih občin, podjetij in drugih študentskih organizacij obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković.
Glede na obisk v preteklih letih organizatorji tudi danes na celodnevni prireditvi pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev, je za STA dejala Sanja Kropec iz Zveze ŠKIS.
Škisova tržnica je namenjena srečanju študentskih klubov, druženju, spoznavanju ter izmenjavi dobrih praks klubskega delovanja. Klubovci predstavljajo svoje aktivnosti in pa tudi lokalne posebnosti kulturne in naravne dediščine. Prireditev tako temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike med mladimi, med njimi so tudi mladi iz zamejstva. S tradicionalno kulinariko pa se letos predstavljajo tudi tuje države.
Na osrednjem odru čez dan pripravljajo tudi različne plesne točke in igre, zvečer pa koncert več glasbenih skupin.
Na prireditvi poseben poudarek namenjajo tudi ekologiji, odpadke namreč sproti ločujejo, odvažajo in reciklirajo.